Oppositiopuolueet SDP, vasemmistoliitto ja vihreät jättivät tiistaina välikysymyksen nuoriin kohdistuvista leikkauksista. Hallituspuolueiden nuorisojärjestöt pitävät opposition nuoriin kohdistuvaa välikysymystä keppihevosena omien poliittisten tavoitteiden esille nostamiseen vailla aitoa huolta nuorista.

Välikysymyksessä nostetaan esille muun muassa opiskelijoiden toimeentulo, työmarkkinauudistukset, lastensuojelun jälkihuolto, ensiasunnon ostajan verovapauden poisto, luonto- ja ilmastovelka, leikkausten vaikutusarviot sekä sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus.

– Kaikki puolueet ovat huolissaan valtion velkaantumisesta, mutta oppositiolle ei kelpaa mitkään toimet, mitä hallitus esittää. Jokainen velkaeuro on leikkaus nuorten tulevaisuudesta ja velka on maksettava takaisin korkojen kera, mikä nähdään jo nyt, kun valtionvelan korot ovat vuosittain miljardeja euroja. Hallitus tavoittelee 100 000 työpaikkaa Suomeen ja nämä eivät synny ilman välttämättömiä työmarkkinauudistuksia. Uusista työmahdollisuuksista hyötyvät myös nuoret, huomauttaa Kokoomusnuorten puheenjohtaja Ida Leino.

Työnteon oltava kannattavaa opintojen ohella

Perussuomalaisen Nuorison puheenjohtaja Lauri Laitinen muistuttaa, ettei tulonsiirtoja voida korottaa loputtomiin nousevien elinkustannusten mukana tilanteessa, jossa Suomi on suorastaan ylivelkaantunut Pohjoismaisiin verrokkeihinsa verrattuna.

– Nuorten opiskelijoiden toimeentuloa voidaan parantaa korottamalla opintotukien tulorajoja ja takaamalla sen, että työnteko opintojen ohella on aina kannattavaa. Samalla on edistettävä opintojen ja perhe-elämän yhteensovittamista priorisoimalla tuissa perheelliset opiskelijat, joilla ei välttämättä ole aikaa työskentelyyn, Laitinen painottaa.

Vasemmistopuolueilta ei tule ratkaisuja

RKP-nuorten puheenjohtaja Julia Ståhlen mielestä hallituksen sukupolvipolitiikassa on parantamisen varaa, mutta on lyhytnäköistä keskustella asiasta nostamatta eläkkeitä mukaan keskusteluun.

– Suomen taloustilanne vaatii säästöjä, ja kaikkien pitäisi osallistua yhteisiin talkoisiin. Vasemmistopuolueet eivät myöskään esitä vaihtoehtoisia ratkaisuja, jotka johtaisivat rakentavaan keskusteluun nuorten tilanteen parantamisesta.

– Välikysymys ohittaa täysin hallituksen panostukset nuorten hyvinvointiin, ja väittää valheellisesti, ettei terapiatakuu lapsille ja nuorille etene, vaikka sitä parasta aikaa valmistellaan ministeriössä. Terapiatakuu olisi ollut mahdollista toteuttaa jo edellisellä hallituskaudella, mutta silloinen hallitus äänesti sen kumoon. Nykyinen hallitus panostaa myös aloituspaikkojen lisäämiseen ja tuo siten helpotusta korkeakouluhakupaineisiin. Jos joku, niin tämä hallitus nimenomaan pyrkii pelastamaan nuorten tulevaisuuden vastuullisella talouspolitiikalla, toteaa puolestaan KD Nuorten puheenjohtaja Ami Rinta-Valkama.

SUOMEN UUTISET