Eilen liputettiin lasten oikeuksien päivän kunniaksi, ja kuluvaa viikkoa vietetään lasten viikkona. Siksi nyt on erityisen hyvä hetki muistuttaa, että lapset ja nuoret ovat tälle hallitukselle tärkeitä, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew. – Heidän tulevaisuutensa turvaaminen on suurin syy sopeutustoimille, joiden välttämättömyyttä edellinen hallitus ei edes halunnut nähdä.

Välikysymyksessä viitataan hallituksen päätöksiin yksioikoisesti leikkauksina. Toimenpiteet ovat kuitenkin osa suurempaa uudistusten kokonaisuutta: uutta perusturvaa, uutta asumistukijärjestelmää, opintuen kokonaisuudistusta ja työmarkkinauudistusta. Nämä järjestelmät on pakko uudistaa, jotta yhteiskunta voisi tulevaisuudessakin huolehtia kaikkein heikoimmista, erityisesti muiden muassa lapsista ja nuorista.

– Nykyisten mallien ylläpitäminen yhä kasvavin velka- ja korkomenoin olisi täydellinen katastrofi tuleville sukupolville, huomauttaa kansanedustaja Kaisa Garedew.

Hallitus panostaa koulutukseen

Tämä hallitus tulee panostamaan perusopetukseen ja koulutukseen, kertoo Garedew.

– On jokaisen nuoren etu, että koulunpenkillä ei istuta turhaan, vaan sieltä valmistuneilla on riittävät valmiudet työelämässä pärjäämiseen ja kenties myös opintojen ohella kertynyttä arvokasta työkokemusta.

Mielenterveyttä ei ole unohdettu

Nuorten lisääntyvät mielenterveys- ja jaksamisongelmat ovat todellinen, koko eduskunnan yhteinen huolenaihe. Nuorten hyvinvointiin ja mielenterveysongelmien ehkäisyyn liittyen hallitus tulee esimerkiksi toteuttamaan nuorten terapiatakuun.

– Sitä vihervasemmisto ei halunnut itse edistää ollessaan edelliset neljä vuotta hallituksessa ja virheellisesti väittää välikysymyksessä, ettei se nykyisenkään hallituksen toimesta etene. Kyllä etenee. Esitys on tulossa eduskuntaan vuoden päästä. Sen toteuttamiseen osoitetaan 35 miljoonaa euroa vuodessa. Lisäksi nepsy-lasten tilanteen parantamiseen lisätään vielä erikseen 25 miljoonaa.

Ilmastoahdistus ei ole ykkösasia

Vaikka vihervasemmisto on täydellä koneistolla yrittänyt lietsoa nuoriin ilmastoahdistusta, katsoi selvästi suurempi osa nuorista siitä huolimatta toimivan terveydenhoidon sekä laadukkaan koulutuksen ja varhaiskasvatuksen turvaamisen tärkeämmiksi kuin ilmastotoimet tuoreessa Kansalaispulssi-kyselyssä.

– Saman kyselyn kaikkien ikäluokkien yhteenlasketuissa vastauksissa hallituksen toivottiin kiinnittävän erityisesti huomiota toimivaan terveydenhoitoon, työllisyyden parantamiseen, syrjäytymisen ehkäisemiseen, köyhyyden vähentämiseen, kestävään julkiseen talouteen, laadukkaaseen koulutukseen ja varhaiskasvatukseen. Vasta sitten oli tämä “ilmaston pelastaminen”. Kärjessä olivat siis teemat, joihin tämä hallitus erityisesti panostaakin.

– Lyhytnäköinen vihervasemmisto pyrkii välikysymyksellään mustamaalaamaan hallituksen kaavailemat välttämättömät uudistukset. Käytännössä SDP, vasemmisto ja vihreät vaativat, että antaisimme julkisen talouden paisua paisumistaan, kuten he itse viime kaudella tekivät. Meillä on vastuu tulevista sukupolvista. Tätä vastuuta kannetaan nimenomaan pitkänäköisillä toimenpiteillä ja julkista taloutta tasapainottavilla uudistuksilla, Garedew sanoo.

Suomen Uutiset