Korkeakoulujen hakijamäärät kolmansista maista ovat kasvussa. Suomesta opiskelupaikan saanut saa myös oleskeluluvan koko opiskeluajanjaksolle. Tätä käytetään perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koposen mukaan surutta hyväksi.

Opiskelupaikka Suomessa on Ari Koposen mielestä oleskeluluvan ostamista Eurooppaan.

– Muissa Euroopan maissa ulkomaalaisille opiskelijoille myönnetään vuoden määräaikainen oleskelulupa. Suomen järjestelmä on jälleen kerran altis väärinkäytöksille – ja tämä porsaanreikä tulisi korjata ensi tilassa. Samalla tämänkaltaiset ”opiskelijat” vievät paikan motivoituneilta opiskelijoilta, Koponen sanoo.

– On käsittämätöntä, että tällainen toiminta on mahdollista. Häikäilemätöntä toimintaa käyttää järjestelmää näin hyväksi. Tähän on pakko puuttua.

Suomesta lähtenyt vääränlaista viestiä

Monessa EU-maassa määräaikainen oleskelulupa annetaan vain vuodeksi kerrallaan, ja sama käytäntö tulisi Koposen mielestä ottaa käyttöön myös Suomessa.

– Rehelliselle opiskelijalle tämä ei ole mikään ongelma, ja hyväksikäyttäjien määrä varmasti myös vähenisi. Suomi kaipaa kipeästi viestiä ulospäin, ettei täällä suhtauduta maahanmuuttajien vääryyksiin välinpitämättömästi. Tähän puuttuminen olisi yksi merkittävä toimi viestinvälitykseen.

SUOMEN UUTISET