LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Työperäiseen maahanmuuttoon tulossa tiukennuksia: Suomesta täytyy lähteä pois, kun työt loppuvat
Uusi hallitus on tehostamassa työperäiseen maahanmuuttoon liittyvää valvontaa ja alkaa estää väärinkäytöksiä. Jatkossa tavoitteena on, että työperäisen maahanmuuton on vahvistettava julkista taloutta. Työperäinen maahanmuutto katsotaan muita työllisyystoimia täydentäväksi, sillä ensisijaisesti huolehditaan Suomessa jo olevien työttömien työnhakijoiden työllistymisestä.
Hallitusneuvottelujen päätteeksi eilen julkaistu neuvottelutulos hallitusohjelmasta sisältää merkittäviä muutoksia Suomen maahanmuuttopolitiikkaan.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy monella tasolla, ja perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kuvaakin käännettä maahanmuuttopolitiikan paradigman muutokseksi.
Työperusteista maahanmuuttoa sujuvoitetaan, hallitaan ja väärinkäytökset estetään monilla eri toimenpiteillä. Tavoitteena on, että jatkossa työperäisen maahanmuuton on vahvistettava julkista taloutta.
Suomesta poistumista tehostetaan
Siinä missä työn tekemisen verukkeella on aiemmin ollut helpompaa siirtyä maasta toiseen, jatkossa näin ei enää ole, sillä työperusteinen oleskelulupa sidotaan nykyistä vahvemmin kiinni työhön siten, että Suomesta on poistuttava, jos henkilön työsuhde loppuu eikä hän ole kolmen kuukauden kuluessa solminut uutta työsuhdetta.
Suomesta poistumista tehostetaan myös työnantajatasolla säätämällä laissa, että työnantajan on ilmoitettava työperäisellä oleskeluluvalla Suomessa oleskelevan työsuhteen loppumisesta Maahanmuuttovirastolle sanktion uhalla. Jatkossa on tarkoitus selvittää ja ottaa käyttöön tehokkaampi luvan ehtojen valvontajärjestelmä.
Aiempaa valikoidumpi linja
Uuden hallituksen politiikassa työperäinen maahanmuutto katsotaan muita työllisyystoimia täydentäväksi.
Hallitus säilyttää nykymuotoisen saatavuusharkintajärjestelmän ja pyrkii siihen, että ensisijaisesti huolehditaan Suomessa jo olevien työttömien työnhakijoiden työllistymisestä. Lisäksi hallitus täydentää työvoimaa ensisijaisesti EU- ja ETA-alueelta.
Työperäinen maahanmuutto tulee jatkossa myös olemaan hieman valikoidumpaa, sillä painopisteenä kolmansista maista ovat korkeakoulutetut ja työntekijät sellaisilla aloilla, jotka voidaan aidosti todentaa työvoimapula-aloiksi.
Hyväksikäytöstä tiukemmat rangaistukset
Työperäiseen maahanmuuttoon on tähän mennessä liittynyt runsaasti ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttöä. Tilannetta on pahentanut se, että monet tapaukset eivät koskaan tule viranomaisten tietoon.
Työntekijöiden hyväksikäytön estämiseksi hallitus onkin selvästi kiristämässä väärinkäytöksistä määrättäviä rangaistuksia ja tehostamassa valvontaa. Työelämässä tapahtuvan hyväksikäytön rangaistavuutta esimerkiksi ollaan korottamassa korvaamalla nykyinen kiskonnantapaista työsyrjintää koskeva pykälä kiskonnalla työelämässä ja törkeällä kiskonnalla työelämässä. Törkeän tekomuodon rangaistusminimiksi säädetään vankeusrangaistus.
Opiskelumaahanmuutto hallintaan
Matalapalkkamaahanmuuttoa hillitään siten, että työntekijän oleskeluluvan tuloraja nostetaan alakohtaiseksi TES:n minimiksi, joka on kuitenkin vähintään 1 600 euroa kuukaudessa. Hallitus selvityttää nopealla aikataululla oleskelulupien tulorajojen korottamisen ottaen huomioon vaikutukset työvoiman saatavuuteen ja julkiseen talouteen.
Työperäisen maahanmuuton kontrollin lisäksi hallitus varmistaa, että myös opiskeluperusteinen maahantulo on hallittua. Opiskeluperusteisissa oleskeluluvissa siirrytään käytäntöön, jossa suomalaiseen toimeentulotukeen turvautuminen johtaa luvan peruuttamiseen.
Kelalle asetetaan velvollisuus luovuttaa sekä pyydettäessä että oma-aloitteisesti Maahanmuuttovirastolle tätä koskevat tiedot tietosuojalainsäädäntö huomioiden. Myös muiden viranomaisten rekisteritietojen hyödyntäminen jälkivalvonnassa selvitetään.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- työttömät työnhakijat törkeä kiskonta kiristykset ulkomaalaiset opiskelijat työnantajat työllisyystoimet tuloraja EU- ja ETA-maat valvonta Väärinkäytökset Työperäinen maahanmuutto oleskelulupa Riikka Purra Maahanmuuttovirasto Hallitusohjelma Kela Sosiaaliturva perussuomalaiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Uusi hallitus on vahvasti sitoutunut korjaamaan julkista taloutta: ”Tavoitteena kilpailukykyinen ja yrittäjämyönteinen Suomi, joka houkuttelee investointeja”
Suomen maahanmuuttopolitiikka kiristyy selvästi – järjestelmän väärinkäytökset estetään
Halla-aho ja Rydman: Hallitus panee julkisia menoja tärkeysjärjestykseen – nykyiseen kehitysapuun merkittävä leikkaus, painopiste Ukrainaan
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän johto: Hallitusohjelmassa moneen asiaan täyskäännös – ja hyvä niin
Työn verotus kevenemässä – palkasta jää enemmän käteen
Autoliitolta kiitokset hallitusohjelmalle: Polttoaineveron alentamissuunnitelmia voi pitää historiallisina
Tässä ovat perussuomalaiset ministerit ja eduskunnan tuleva puhemies
Purra: Ministerivalintojen taustalla puolueen etu ja asiaosaaminen
Perussuomalaiset: Ensin suomalainen työ ja yrittäminen – vastuiden ja velvoitteiden tasapainottaminen lisää oikeudenmukaisuutta sekä vahvistaa julkista taloutta
Viikon suosituimmat
Elokapinan sisäisellä keskustelupalstalla fantasioidaan massamurhalla: “Pyhää veristä raivoa”, “veristä lihamössöä”, “veriset pylväät, verta valuvat portaat”
Elokapinan sisäiseltä keskustelupalstalta tihkuu erittäin huolestuttavia viestejä.
Demaripomo Razmyar kommentoi maahanmuuttajien Pisa-tuloksia – PS:n Koponen: ”Kujalla kuin käkikello”
SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin mukaan maahanmuuttajien huonot Pisa-tulokset johtuvat muun muassa sosioekonomisesta asemasta ja tukitoimia tulisi tarkastella paremmin. Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Ari Koponen tyrmää demaripomon väitteet.
Suomalaisilta ärhäkkä vastareaktio Elokapinan käsittämättömään veriläyträykseen: järjestön kieltämistä ajava kansalaisaloite keräsi yli 60 000 nimeä yhdessä päivässä
Elokapinan kieltämistä ajavasta kansalaisaloitteesta tuli megahitti – aloitteen tekijöiden mukaan suursuosio lähettää selkeän viestin: ”Kansa ei enää hyväksy Elokapinan laitonta toimintaa”
Tällä hetkellä Suomen ylivoimaisesti suosituin kansalaisaloite ajaa anarkistiliike Elokapinan kieltämistä. Lainsäädäntöuudistusehdotuksen ja ryhmittymän lakkauttamisen lisäksi aloite samalla lähettää vahvan viestin radikaalisti toimiville ympäristöaktivisteille. - Viesti on selvä. Kansa ei hyväksy Elokapinan laitonta toimintaa. Mielenosoittaminen ja sananvapaus ovat tärkeitä asioita mutta asiat täytyy hoitaa lakien ja asetusten mukaan, aloitteen tekijät kertovat Suomen Uutisille.
Kansallisarkiston ex-pääjohtajalta vakava varoitus Elokapinan radikalisoitumisriskistä – vertaa terroristijärjestö Punaiseen armeijakuntaan
Punainen armeijakunta (RAF) oli Saksan liittotasavallassa 1970-luvulla vaikuttanut äärivasemmistolainen terroristiryhmä, jonka tavoitteena oli kommunistinen kansannousu. Baader-Meinhof-ryhmänä tunnettu RAF vastusti kapitalismia. Se murhasi iskuissaan kymmeniä ihmisiä.
PISA: Kun vasemmiston argumentit loppuvat, rasismisyyttely alkaa – Miko Bergbom antaa Li Anderssonin kuulla kunniansa
Väestökello näyttää, miten ulkomaalaistaustaisten ihmisten osuus vauhdilla kasvaa Suomessa: Nykytahdilla joka neljäs helsinkiläinen on vieraskielinen jo vuonna 2038
Ajatuspaja Suomen Perustan tänään julkaisema vaestokello.fi-palvelu kuvaa maahanmuuttajataustaisten ihmisten osuutta Suomessa. Pääkaupunkiseudulla vieraskielisten ihmisten osuus kasvaa kiihtyvää tahtia.
“Älkää toistako meidän virhettämme” – Tynkkynen tapasi Ukrainan ex-presidentin, joka kehotti rakentamaan esteitä Suomen rajalle Venäjää vastaan
Elokapina hehkuttaa jäsenviestissään: “Pelkästään Helsingin Sanomat on maininnut Elokapinan yli 40 lehtitekstissä kesän aikana”
Greta Thunberg yhdistää tuoreella videollaan Gazan, ilmastonmuutoksen ja yhdysvaltalaisyritys Chevronin – tutkijoiden mukaan äärivasemmiston tavoitteena on vallankumous
Greta Thunberg julkaisi videon ilmastonmuutoksesta ja Gazasta. Hän liittää aiheeseen myös yhdysvaltalaisyritys Chevronin.