Osa opiskelijoista välttelee nyt opiskelua ympäri Suomea koulujen ”valtauksilla”. Perussuomalaisten kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Ari Koponen pitää täysin käsittämättömänä sitä, että yliopisto-opiskelijat ovat saamassa jopa opintopisteitä tästä pelleilystään. Kaikkein hulluimpana Koponen pitää asiassa sitä, että osa professoreista myös tukee tätä vastuunpakoilua.

Kansanedustaja Ari Koponen painottaa, että hallitus lisää merkittävästi rahoitusta kouluihin ja opetukseen, jotta saataisiin laadukasta opetusta ja perusasiat kuntoon Suomen koulumaailmassa, jossa oppimistulokset ovat laskeneet jo pitkään. Siitäkin huolimatta, että koulutus on Suomessa ilmaista kautta linjan, vahvempaa valtiota halutaan koko ajan enemmän.

Koposen näkemyksen mukaan pitää myös pystyä ottamaan vastuuta itsestään. Vastuun ottamisessa hän peräänkuuluttaa myös vanhemmuuden merkitystä oppimistuloksiin ja asenteisiin.

Jokaisen on pystyttävä joustamaan

Realiteetit tuntuvat olevan joiltakuilta hukassa. Koposen mielestä ihmiset ovat tottuneet liian hyvään ja kaiken pitäisi tulla kuin Manulle illallinen. Vaaditaan esimerkiksi, että valtion tulisi kustantaa jokaiselle opiskelijalle mahdollisuus omaan asuntoon eivätkä soluasunnotkaan enää kelpaa. Soluissa asuminen tekisi varmasti hyvää myös opiskelijoiden mielenterveydelle ja yksinäisyydelle, kun olisi aktiivista sosiaalista kanssaelämistä.

– Osan opiskelijoista järjettömyydet vievät pohjaa hyvin opintoja hoitavilta opiskelijoilta. Valtio on talouskriisissä, eikä miljardeja voida syytää joka puolelle, jos haluamme säilyttää hyvinvointiyhteiskuntamme. Jokaisen on pystyttävä joustamaan, Koponen sanoo.

Suomen Uutiset