Kansanedustaja Jaana Strandman on äärimmäisen huolissaan mielenterveyden haasteista, jotka ovat kasvaneet merkittävästi kaikissa ikäryhmissä. Inhimillinen kärsimys on suuri ja taloudelliset vaikutukset miljardiluokkaa. Strandman näkee tärkeänä, että hallitusohjelmassa on ensimmäistä kertaa kirjattuna terapiatakuu lapsille ja nuorille.

– Mielenterveyden haasteet on pakko ottaa tosissaan ja niihin pitää puuttua tiukalla otteella. Nämä ihmiset pitää kohdata kokonaisvaltaisesti kaikkia arjen toimia tarkastellen. Suomen kannalta ei ole kestävää, että yhä suurempi määrä suomalaisia ei voi hyvin, tähdentää kansanedustaja Jaana Strandman.

Kansanedustaja Strandman on myös iloinen siitä, että vammaispalvelulain siirryttyä hallitus lisää neuropsykiatrisista haasteista kärsiville lapsille ja nuorille rahoitusta noin 20 miljoonalla eurolla. Heikoimmassa asemassa olevien lasten ja nuorten mielenterveydestä ja muusta terveydestä on kyettävä edustajan mukaan pitämään huolta myös vaikeina aikoina.

Hallitus panostaa asiaan useilla toimilla

– Hallitus tekee useita toimia parantaakseen vaikeaa tilannetta. Mielenterveysstrategian ja itsemurhien ehkäisyohjelman toimeenpanoa jatketaan. Psykoterapiakoulutusta tehostetaan ja uudistetaan. Terveyden ja hyvinvoinnin ohjelma käynnistetään, ja siihen tehtävä vuosittainen satsaus on 35 miljoonaa euroa, Strandman luettelee.

Strandman näkee, että pelkkä raha ei ole ratkaisu ongelmaan vaan täytyy löytää tehokkaat ja toimivat ratkaisumallit. Nykyisessä muodossaan palvelut ovat tarpeettoman pirstaloituneita. Kansanedustaja korostaa tutkimuksen merkitystä toimivien mallien löytämisessä. Kohtaaminen arjessa on myös äärimmäisen merkittävää, Strandman korostaa.

Suomen Uutiset