

LEHTIKUVA
Tulevaisuuden osaaminen tehdään koulutuksella – hallitus panostaa merkittävästi koulutukseen ja osaamistaidon parantamiseen
Hallitus tekee monia toimenpiteitä koulutuksen ja osaamistason nostamiseksi. Perusopetuksen rahoitusta nostetaan hallituskauden aikana pysyvästi 200 miljoonalla eurolla, joiden turvin koulujen arkeen lisätään tunteja laskemiseen, lukemiseen ja kirjoittamiseen. Kansanedustaja Jaana Strandman on tyytyväinen nykyhallituksen panostuksiin, joiden ansiosta Suomi pysyy jatkossakin hyvinvoivana sivistysvaltiona.
Oppimisen tukea uudistetaan toimivammaksi ja lasta ja nuorta yksilöllisesti tukevammaksi. Tukea tarvitsevien lasten ja nuorten tukimuotojen tulee kansanedustaja Jaana Strandmanin mukaan vastata tarvetta, ja tuen tasoja suoraviivaistetaan ottaen huomioon koulujen arki ja opettajien työmäärä.
– Pienryhmät tullaan mahdollistamaan. Oppimisen tuen lainsäädäntöuudistus on käynnissä, ja parhaillaan kuullaan asiantuntijoita ja koulujen väkeä. Vuoden 2024 aikana eduskunta päättää asiasta, ja laki astuu voimaan 1.8.2025, Strandman kertoo.
Rahoitusta koulutukseen ja tutkimukseen
Vuosittaisella 50 miljoonan euron tasa-arvorahalla palkataan lisää opettajia ja avustajia, panostetaan opinto-ohjaukseen ja parannetaan koulurauhaa mm. mobiililaitteiden käytön rajoituksilla sekä opettajien toimivaltuuksien lainsäädäntöuudistuksella. Ammatillisen ja lukiokoulutuksen rahoitusjärjestelmiä uudistetaan.
– Tohtorikoulutukseen osoitetaan aloituspaikkoja ja rahoitusta vuosina 2024-2027 yhteensä 262 miljoonaa euroa. Tämän tarkoituksena on merkittävä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan nosto, elinkeinoelämän uudistaminen, tuottavuuden kasvattaminen ja hyvinvoinnin luominen, Strandman sanoo.
3 miljoonaa euroa ennaltaehkäisevään työhön
Opintoraha, joka yksin asuvalla 18 vuotta täyttäneellä on 279 euroa, on yksi osa nuoren opiskelijan saamista etuuksista. Opintotukeen kuuluu opintorahan lisäksi opintolainan valtiontakaus, jota nostetaan 650 eurosta 850 euroon. Osa nuorista opiskelijoista saa myös ateria- ja koulumatkatukea opintojensa aikana.
– Kouluissa ja oppilaitoksissa panostetaan kolme miljoonaa euroa ennaltaehkäisevään työhön. Kouluihin palkataan mm. koulunuorisotyöntekijöitä. Myös oppilaiden tietojen siirtämisessä hyvinvointialueiden ja koulujen välillä tehdään ryhtiliike, jotta oppilas saa nopeasti tarvitsemansa avun.
Suomi on jatkossakin sivistysvaltio
Lukutaidon vahvistamiseen keskitytään panemalla toimeen kansallinen lukutaitostrategia. Tavoitteena on kaikenikäisten lukutaidon edistäminen. Lukulahja lapselle -ohjelmaan hallitus osoittaa 350 000 euroa. Siinä jokaiselle syntyvälle lapselle jaetaan neuvoloiden kautta kirjakassi.
– Tulevaisuuden osaaminen tehdään koulutuksella. Tähän nykyhallitus osoittaa resursseja merkittävästi. Suomi tulee olemaan jatkossakin hyvinvoiva sivistysvaltio, Strandman päättää.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- opettajien toimivalta opinto-ohjaus oppimisen tuki perusopetuksen rahoitus tasa-arvorahoitus tutkimus ja kehitys Jaana Strandman koulurauha opintoraha elinkeinoelämä ennaltaehkäisy osaaminen Lukutaito Tuottavuus hyvinvointi koulutus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


PS-kansanedustajat tylyttivät oppositiota: ”Hallitus kaikessa karmeassa persaukisuudessaankin säilyttää opintojen rahoituksen historiallisen hienolla tolalla”

Huhtasaari huolissaan nuorten syrjäytymisestä: Rajaton lapsi on turvaton lapsi

Perussuomalaiset tekee kaikkensa, että Suomi säilyy turvallisena ja hyvänä maana nuorille

Mielenterveyden haasteet ovat suuria ja niihin puututaan tiukalla otteella – pelkkä raha ei ratkaise ongelmaa

Perussuomalainen Nuoriso vaatii opetus- ja kulttuuriministeriötä puuttumaan Pisa-tulosten laskuun
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää