Helsingissä on rakennettu avokonttorimainen koulu, jota valmistuttuaan kuvailtiin kaupungin toimesta seuraavasti: ”Monimuotoinen, yhteisöllinen, yhteiskäyttöinen ja muuntojoustava”. Kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Ari Koponen näkee järjen köyhyytenä ajatuksen, että laajat tilat yhdistettynä useisiin ärsykkeisiin olisivat hyvä ympäristö oppia tai opettaa.

– Tuonkaltaiset epäkäytännöllisen kolkot arkkitehtuurioksennukset eivät sovi mihinkään käyttöön – varsinkaan kouluiksi. Joku järjen jättiläinen on saanut kauniin ajatuksen, ja toteutus osoittaa, että ajatukseksi olisi saanut jäädä, painottaa Ari Koponen.

”Äärimmäisen ikävää lapsille”

Kankarepuiston koulua on opettajien taholta kutsuttu toimimattomaksi, ja opettajien mukaan heidän suunnitteluvaiheessa esiin nostamansa ongelmat jätettiin huomiotta. Nyt Helsingin kaupunki joutui laittamaan muutaman vuoden ikäiseen kouluun lähes miljoonan korjauskustannuksiin, joilla heikkoa käytettävyyttä saataisiin parannettua.

– Äärimmäisen ikävää lapsille. Tässä sitä huomaa, että uudistusvimmainen idealismi on sokaissut koulutuskenttää monessakin suhteessa, ja se on näkynyt jo pitkään oppimistason laskuna. Oppimistason lasku ei tietenkään pelkistä tiloista johdu, mutta se on yksi oppimisrauhaan merkittävästi vaikuttava asia, muistuttaa Koponen.

Suomen Uutiset