Vasemmistoliiton kansanedustajilta on kuultu kannanottoja, jotka antavat varsin merkillisen kuvan siitä, millainen käsitys vasemmistoliitolla on nuorista. Vasemmistoliiton mielestä nuorilla on ”oikeus” matkustaa pummilla ja osoittaa mieltään eduskunnassa, mutta heitä ei saa kehottaa menemään töihin tai maksamaan heille määrätyt tarkastusmaksut, koska se olisi ”nuoria halventavaa”.

Palestiina-mielenosoittajat häiritsivät tiistaina eduskunnan täysistuntoa, joka jouduttiin keskeyttämään siksi aikaa, että mielenosoittajat saatiin poistettua yleisölehteriltä. Välikohtauksen aikana jotkut kansanedustajat, kuten kokoomuksen Ben Zyskowicz vastasivat mielenosoittajien huutoihin. Joku kehotti mielenosoittajia menemään töihin.

Zyskowicz sanoi mielenosoittajille, että jos Hamas ei olisi hyökännyt Israeliin, niin Gazassa ei nyt sodittaisi. Vasemmistoliiton Veronika Honkasalo piti Zyskowiczin käytöstä kansanedustajalle epäsopivana. Honkasalo kommentoi asiaa viestipalvelu X:ssä.

– Kansanedustajien pitäisi todellakin kestää kansanmurhaa vastustava mielenilmaus ilman että sorrutaan nuoria halventaviin huutoihin, Honkasalo kirjoitti.

Honkasalo ei täsmentänyt, mikä huudoista oli hänen mielestään ”nuoria halventava”. Mahdollisesti kyse oli siitä välihuudosta, jossa kaikenikäisistä ihmisistä koostunutta mielenosoittajien ryhmää kehotettiin menemään töihin.

”Syy alaikäisten ylivelkaantumiseen”

Toinenkin vasemmistoliiton kansanedustaja oli tällä viikolla nuorten asialla varsin oudolla tavalla. Minja Koskela kirjoitti viestipalvelu X:ssä vastustavansa kaupunginhallituksen päätöstä joukkoliikenteen tarkastusmaksun nostamisesta. Hänen mukaansa tarkastusmaksut aiheuttavat alaikäisten ylivelkaantumista.

– Joukkoliikenteen tarkastusmaksu on yksi syy alaikäisten ylivelkaantumiseen, Koskela kirjoitti.

– Tästä huolimatta kaupunginhallitus päätti enemmistön äänillä esittää tarkastusmaksun nostamista 80 —> 100€. Parkkisakkokin on pienempi summa!

Maksun välttää ostamalla matkalipun

Useat kommentoijat yrittivät selittää kansanedustaja Minja Koskelalle, että tarkastusmaksun voi helposti välttää maksamalla matkalipun asianmukaisesti. Koskela ei ymmärtänyt tällaista ajattelua lainkaan, vaan jatkoi kuoppansa kaivamista.

– Paljon on harmitusta siitä, että mainitsin tarkastusmaksut nuorten velkaantumisen yhtenä syynä, Koskela kirjoitti.

– Kun googlaa alaikäinen + ulosotto, eka osuma on tämä juttu. Jospa se vaikka auttaisi ymmärtämään: ”Tyypilliset lasten ulosoton syyt ovat tarkastusmaksuja”.

Kansanedustaja Koskelan linkittämässä Ilta-Sanomien jutussa kerrotaan, että 17-vuotiaan tytön äiti kauhistui, kun kotiin tuli yllättäen kirje ulosottovirastosta. Tyttö oli matkustanut pummilla ja saanut tarkastusmaksun, mutta ei kehdannut tunnustaa sitä kotona. Ulosottolaskussa uhattiin luottohäiriömerkinnällä. Tällä kertaa ”ylivelkaantumiselta” vältyttiin, kun äiti maksoi ulosottolaskun.

Valtakunnanvouti Juhani Toukola kertoo Ilta-Sanomien jutussa, että luottotietojen menettämisen vaara koskee vain yli 15-vuotiaita. Valtaosa eli noin 80 prosenttia alaikäisistä ulosoton asiakkaista on 15–17-vuotiaita. Vuonna 2020 heitä oli noin 1 200.

Suldaan Said Ahmed: ”Matkustakaa pummilla”

Kansanedustajaksikin noussut vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Suldaan Said Ahmed kehotti vuonna 2018 helsinkiläisiä matkustamaan pummilla. Hänen kehotuksensa liittyi keskusteluun siitä, pitäisikö joukkoliikenteen tarkastus­maksu nostaa sataan euroon, jotta lisääntynyt pummilla matkustaminen saataisiin kuriin. Ahmedilla itsellään oli ennen kansanedustajaksi nousuaan yhteensä 6 545 euron ulosottorästit kulutusluotoista.

Mikäli joku vasemmistoliiton alaikäinen äänestäjä noudatti Suldaan Said Ahmedin ohjetta ja jäi kiinni pummilla matkustaessaan, hän on todellakin saattanut menettää luottotietonsa, mikäli jätti tarkastusmaksun maksamatta ulosottoviraston kehotuksestakin huolimatta.

Vasemmistoliiton poliitikkojen käsitys nuorista näyttää siis olevan se, että nuorilla on ”oikeus” matkustaa pummilla ja osoittaa mieltään eduskunnassa, mutta heitä ei saa kehottaa menemään töihin tai maksamaan heille määrätyt tarkastusmaksut, koska se olisi ”nuoria halventavaa”.

SUOMEN UUTISET