Lauttasaari on eräs halutuimpia asuinalueita Helsingissä. Sen havaitsee vaikkapa tutkimalla asuntojen hintoja tällä tulotilastojen ylimpiä desiilejä vilisevällä ”onnellisten saarella”. Mutta maan alla kiemurtelee käärme, joka sitoo lintukodon muun pääkaupunkiseudun todellisuuteen.

Lauttasaarta on piinannut elokuusta alkaen uhkaavasti käyttäytynyt, pahoinpitelystä ja ryöstöstä epäilty nuorisojoukko. Uhreina ovat olleet lapset ja nuoret, mutta myös aikuiset ovat saaneet uhkailusta osansa, kirjoittaa Lauttasaari-lehti.

Kauhua herättävä porukka ei lauttasaarelaisten mukaan ole paikallisia, vaan metron muualta tuomia. Ainakin osan nuorista kerrotaan olevan lähtöisin Itä-Helsingistä tai Espoosta. Osan nuorista kerrotaan olevan maahanmuuttajataustaisia ja jopa täysi-ikäisiä.

”Ryöstävät ja hakkaavat viattomia”

– Onhan se aikamoinen shokki, että yhtäkkiä Lauttasaareen tulee henkilöitä, jotka eivät asu täällä, ja ryöstävät ja hakkaavat viattomia ihmisiä, kertovat IS:n haastattelemat lauttasaarelaistytöt.

Lauttasaari-lehden mukaan nuorisojoukko oli noussut metroon Ruoholahdessa ja jäänyt pois Lauttasaaren metroasemalla. Rullaportaissa osa joukosta oli pukenut ylleen maskit ja lähtenyt seuraamaan kotiinsa kiirehtiviä lapsia.

Yksi lapsista oli ryöstetty ja pahoinpidelty. Tapauksesta on tehty rikosilmoitus. Poliisi sai osan joukosta kiinni ja yhdeltä epäillyistä löydettiin veitsi.

Tunteet pinnalla, ymmärrettävästi

Lauttasaarelaisten omissa suljetuissa someryhmissä lähiössä tapahtuneet törkeydet ovat tietysti puhuttaneet ankarastikin. Poliisikin viestii somessa nykyistä läsnäoloaan alueella koittaen rauhoittaa asukkaiden oikeutettua huolta ja ärtymystä.

Osa väestä on turhautunut poliisin ”selvittää ja selvittää” -asenteeseen. Rikollisten ymmärtäminen sekä pahantekijöiden syvällisten parannuskeinojen vatvominen ei välttämättä auta akuutissa hädässä.

Somesta kumpuaa toki esiin myös maassamme yhä harvinaisemmaksi käyvä käyttäytymismalli: ihmiset aidosti välittävät toisistaan ja asuinalueestaan. Lauttasaaren väestöprofiili selittänee senkin, että kommunikointikykyä sekä -halua ja viestintäkanavien käyttötaitoa riittää.

Sama kaiku on askelten

Poliisin tiedossa on, että Lauttasaaressa on havaittu toisten nuorten uhkailua ja seuraamisesta sekä muuta häiriköintiä. Poliisin tietojen mukaan alueella on aiheuttanut huolta noin 15–17-vuotiaiden nuorten ryhmä.

– Vastaavaa nuorten liikehdintää ja häiriökäyttäytymistä on kaikkialla Helsingissä. Lauttasaari ei nouse erityisesti esiin poliisitehtävien tai rikosilmoitusten perusteella. Ymmärrämme, että tilanne aiheuttaa huolta ja turvallisuuden tunne heikkenee jokaisesta häiriöstä tai muusta tapahtumasta, sanoo komisario Katja Nissinen Helsingin poliisin ennalta estävästä toiminnosta laitoksen tiedotteessa.

Kaltereita ja katupartioita

Huolestuneet vanhemmat ovat kuitenkin varustaneet katupartioita turvaamaan katujen ja rantojen rauhaa. Toki somessa näkee kovempiakin ehdotuksia. Poliisi näkee positiivisena sen, että vanhemmat seuraavat aktiivisesti tilannetta. Katupartiot eivät kuitenkaan ole oikea tie:

– Sellaiset puheet, että nyt faijat katupartioon ja pannaan tyypit kuriin, niin se ei ole koskaan ratkaisu, eikä ole näissäkään tapauksissa, komisario Nissinen kertoo Verkkouutisille.

Poliisi muistuttaa, että mahdollisesta häiriökäyttäytymisestä ja rikosepäilyistä kuuluu ilmoittaa heti hätäkeskukseen. On tärkeää, että poliisipartio saadaan paikan päälle selvittämään tilannetta. Minkäänlaisiin muihin omiin toimenpiteisiin ei kannata ryhtyä, koska asiassa voi syyllistyä itse rikokseen.

SUOMEN UUTISET