Valtio ei enää pysty suojaamaan kansalaisia jengiväkivallalta. Se on syynä siihen, että Staffanstorpin kunta aikoo rakennuttaa aitojen suojaaman asuinalueen, jossa vartijat sekä kattava kameravalvonta suojelevat asukkaita ulkopuolisen maailman arkitodellisuudelta. Vasemmisto tietysti vastustaa hanketta, kirjoittaa Dagens Nyheter.

Päivänä eräänä skånelaisen Staffanstorpin kunnanhallituksen puheenjohtaja Christian Sonessonin mitta viimein täyttyi uutisiin räjäytyksistä ja ammuskeluista. Kuntapamppu muistutti Facebook-päivityksessään kolme vuotta aiemmin tekemästään ehdotuksesta aidattujen ja vartioitujen asuinalueiden perustamisesta (gated communities):

– Tuolloin monet naureskelivat idealle, erityisesti vasemmisto sekä liberaalit. Suunnitelmat toki olivat aikaan nähden melkoisen epäruotsalaisia. Nyt kuitenkin näemme, millaiseksi Ruotsi on muuttunut ja useimmat valitsevat asuinalueensa sen turvallisuuden perusteella.

Turvaa sitä haluaville

Kolme vuotta sitten kunta tuotti 11-sivuisen suunnitelman turvallisten yhteisöjen rakentamiseksi ja nyt on valittu kaksi aluetta suunnitelman toteuttamiseksi. Rakentaminen alkaa parin-kolmen vuoden kuluttua ja alueille tulee 200–300 asuntoa.

– Tavallisesti se on rakennusyritys, joka suunnittelee turvalähiöt (vrt. ongelmalähiö, toim. huom.). Täällä haluamme mennä kunta edellä ja taata fyysisen turvallisuuden osaksi uutta asuinaluetta, Sonesson sanoo Dagens Nyheterissä.

– Ympäri vuorokauden miehitetty vahtikoppi, kameroita, muureja, puomi estää asiattomien ajon alueelle, automatisoitua mahdollisuuksien mukaan. Yksinkertaisesti sanottuna kyse on turvallisesta asuinalueesta heille, jotka sellaista arvostavat.

Paikkakunnan kunkku

Sonesson sai kunnallisvaaleissa 44 prosenttia kaikista annetuista äänistä, joten tämän varpaille ei juurikaan hypitä. Sonesson on kiistatta paikkakunnan kunkku.

Kannatuksensa hän on ansainnut muun muassa ehdotuksillaan koulujen huivi- ja Isis-veteraanien paluukiellosta sekä vastustamalla kunnan velvollisuutta vastaanottaa kiintiöpakolaisia.

Oppositio syyttää populismista

Vasemmisto-oppositio ei ole kunnanhallituksen kansansuosiosta huolimatta kiljuen vinkuen rynnistänyt tukemaan hänen hankkeitaan.

– Populismia, puuskahtaa Staffanstorpin sosialidemokraattien Pierre Sjöström.

– Kunnan tehtävänä ei ole rakennuttaa aluetta, jonka pitäisi olla muita turvallisempi. Sen sijaan meidän on varmistettava, että koko kunta on turvallinen. Aitojen pystyttäminen jonkun alueen ympärille viestittää siitä, että täällä ei ole turvallista.

SUOMEN UUTISET