Demarit, vasemmistopuolue ja vihreät nousivat valtaan Göteborgissa runsas vuosi sitten. Asuntopolitiikassa se tarkoittaa sitä, että uusia maahanmuuttajia ei enää sijoiteta ongelmalähiöihin. Kaupunginhallituksen demaripuheenjohtajan mukaan on tullut aika murtaa muurit Ruotsissa ja ulkomailla syntyneiden välillä.

Kolmasosa Göteborgiin vuonna 2024 osoitettavista maahanmuuttajista sijoitetaan Boråsiin ja Ulricehamniin. Göteborgiin saapuvia ei puolestaan enää asuteta poliisin ongelmalähiöiksi luokittelemille asuinalueille.

– Vastatulleet (nyanlända) sijoitetaan muualle Göteborgiin, vaikkapa Torslandaan, jossa itse asun, kertoo kaupunginhallituksen sosialidemokraattinen puheenjohtaja Jonas Attenius Göteborgs Postenille.

Uusasukkaat asuntojonon ohitse

Vihervasemmiston ulkopuolella Göteborgin segregaation vastaisia käytännön toimia kritisoidaan avoimesti. Vasta maahan saapuneet pääsevät heittämällä kunnallisen asuntojonon keulille ja ohitse.

Jonon pituus on viidestä runsaaseen 10 vuoteen, riippuen siitä, mihin kaupunginosaan hakija halajaa. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja perustelee järjestelyä siten, että väestöä pitää aktiivisesti sekoittaa.

– Mikä nyt on niin kiistanalaista. Porukka tutustuu usein muiden maiden väkeen urheilun tai muiden harrastusten kautta ja se tuntuu olevan ok. On kuitenkin selvää, että jonkinmoinen muuri tässä on olemassa.

Hiljainen signaali voimistuu

Ruotsin somessa ja orastavasti mediassakin kuuluu jo hiljainen signaali: demokratia tarkoittaa aidosti sitä, että enemmistö päättää, mihin ja miten vielä veroa maksavien rahat käytetään.

Vanhan liiton Petterssons-blogissa (181 miljoonaa käyntiä) esitetäänkin epäilevä mielipide Göteborgin hankkeen onnistumisesta.

”Pettersson sanoo, että korkean statuksen omaavat kaupunginosat ovat maahanmuuttajille liian kalliita. Mutta päättäjien mukaan veronmaksajilla on siihen varaa. Ihmetellään sitten yhdessä, miten kauan nämä hyvät asuinalueet säilyttävät maineensa.”

SUOMEN UUTISET