Jengiväkivalta, ampumiset ja räjäytykset muokkaavat yhteiskuntaa monella tavalla. Jos asuinalueella paljon räiskitään, sinne harvempi haluaa suin surmin muuttaa. Pois lähtevät ne, jotka kynnelle kykenevät. Ja taas segregaatio etenee.

Rikollisjengit ovat käyneet sotaa erityisesti Tukholman alueella, ja lopullista osumaa ovat ottaneet täysin ulkopuolisetkin henkilöt.

Ampumiset ja räjäytykset ovat levinneet myös aivan uusiin kaupunginosiin, joita ennen pidettiin hyvinvoinnin ja harmonian tyyssijoina, kertoo Dagens Nyheter.

Se on tehnyt asunnonvaihdosta hankalan kysymyksen, kun kukaan ei välttämättä tiedä väkivaltaisen kehityksen suuntaa.

– Voimistuva jengiväkivalta vaikuttaa koko yhteiskuntaan. Se heijastuu yhteiskunnalliseen keskusteluun, ihmiset alkavat pelätä ja muuttavat pois alueilta, joissa ammuskellaan paljon, arvelee kriminologian dosentti Manne Gerell SVT:n verkkosivuilla.

Yksittäiset räjäytykset unohtuvat

Kiinteistönvälitysyritys Fastighetsbyrån lähetti lokakuussa Tukholman alueen välittäjille kyselyn väkivaltaisuuksien vaikutuksista asuntojen kysyntään ja sitä kautta tietysti hintoihin.

30 prosenttia asunnonvälityksen ammattilaisista ilmoitti ampumisilla ja räjäytyksillä olevan vaikutusta ihmisten asuinpaikan valintaan.

– On yhä tavallisempaa, että asunnonvaihtajat raksivat pois tietyt alueet, joita yleisesti pidetään huonomaineisina ja turvattomina. Tai jos lähistöllä on räjäytelty, sanoo Fastighetsbyrån viestintäpäällikkö Johan Vesterberg.

– Räjäytys vaikuttaa jonkin aikaa kysyntään, mutta jos se jää yksittäiseksi tapaukseksi, niin pitemmällä aikavälillä sillä ei ole vaikutusta.

Kolikon kaksi puolta

Kun turvattomille alueille ei haluta muuttaa, se lisää kysyntää turvallisiksi katsotuilla alueilla. Erityisen väkivaltaisilla alueilla asuntojen hinnat ovat Tukholman seudulla pudonneet lähes 15 prosenttia, kun taas halutuilla alueilla on tultu taantumankin aikana ylös lähemmäs viisi prosenttia.

Eräs lähestysmistapa turvattomuuteen on tehdä asialle aktiivisesti jotakin ja perustaa turvallinen asuinalue. Näin on toimittu ainakin Staffanstorpissa eteläisen Ruotsin jengiseuduilla.

Ympäri vuorokauden miehitetty vahtikoppi, kameroita, muureja ja puomi estämääm asiattomien ajon alueelle – kaikki automatisoitua mahdollisuuksien mukaan.

Yksinkertaisesti sanottuna kyse on turvallisesta asuinalueesta heille, jotka sellaista arvostavat.

SUOMEN UUTISET