Staffanstorpin kunta päätti maaliskuussa olla vastaanottamatta kiintiöpakolaisia. Ruotsissa kunnan päättäjillä on vielä valtaa, sillä he voivat toimia vastoin vääräksi mieltämäänsä lakia. Seurauksia ei ole tulossa ja lääninhallituskin on voimaton.

Staffanstorpin kunta eteläisessä Ruotsissa päätti maaliskuussa lopettaa kiintiöpakolaisten vastaanottamisen. Kunta on velvoitettu ottamaan vastaan myös 244 Ukrainan pakolaista, ja tätä vastaan kunnan päätäjillä ei ole ollut sanomista. Monet kuntalaiset ovat jopa majoittaneet ukrainalaisia vapaaehtoisesti koteihinsa.

Staffanstorpin kunnanhallituksen puheenjohtaja Christian Sonesson on sosiaalisessa mediassa selvittänyt, miksi kunta ei ota vastaan kiintiöpakolaisia. Ainakaan siihen asti, kun Euroopassa käydään sotaa.

– Kiintiöpakolaiset vaativat vastaanottavalta kunnalta valtavasti resursseja. He eivät osaa tavuakaan ruotsia, usein eivät englantiakaan, kovin harvoin aakkosiakaan.

Sonesson on syyskuun valtiopäivävaaleissa ehdolla kokoomuksen listoilla. Hänellä on erittäin hyvät mahdollisuudet tulla valituksi. Paljolti ruotsidemokraattisia sävyjä sisältävät vaaliteemat ovat esillä Sonessonin Facebook-sivulla.

Lentokentältä rivitaloon

Kuukausi sitten Suomen Uutiset kertoi, kuinka kunta kieltäytyi vastaanottamasta neljää kiintiöpakolaista. Maahanmuuttovirasto joutui hakemaan Libanonista tulleen syyrialaisperheen lentokentältä ja sijoittamaan heidät tilapäisesti hotelliin Malmössä.

Nyt kyseinen Al-Harin perhe asuu Vellingen kunnassa rivitalossa, jossa majoittuu muitakin pakolaisperheitä. Perheen isä Hasan Al-Hariri oli ottanut selvää Ruotsista ennen maahan saapumista.

– Tulimme todella iloisiksi, kun saimme tietää pääsevämme Ruotsiin. Oikeuden, vapauden ja demokratian valtakuntaan.

”Laki ei velvoita noutamaan ketään lentokentältä”

Korkeakoulutettujen ammattiliitto SSR on sitä mieltä, että Staffanstorpin kunta vaatii kunnan virkahenkilöitä toimimaan vastoin turvapaikanhakijoiden kuntapaikkoja koskevaa lakia. Liitto tapaa kunnan edustajat 17. kesäkuuta.

Staffanstorpin hallintopäällikkö Annette Christiansson kertoo Dagens Nyheterissä syistä, joiden perusteella hän kielsi kunnan työntekijöitä noutamasta pakolaisperhettä lentokentältä.

– Missään lainsäädännössä ei sanota, että kunnan pitäisi tulla noutamaan ketään lentokentältä.

”Näin ei olisi voinut käydä Suomessa”

Ruotsi on ainutlaatuinen maa Pohjolassa, pohtii Uppsalan yliopiston hallinto-oikeuden professori Olle Lundin. Vain Ruotsissa kunta voi jättää lain kirjaimen omaan arvoonsa.

– Näin ei olisi voinut käydä Norjassa, Tanskassa tai Suomessa. Tämä tapahtuu ainoastaan Ruotsissa. On äärimmäisen outoa, että kunnallista lainsäädäntöä ei noudateta ja syytteet jäävät nostamatta.

”Sanktiomahdollisuudet puuttuvat”

Staffanstorpiin on tulossa vielä kesäkuussa kuusi kiintiöpakolaista ja heinäkuussa neljä lisää. Kunta ei ota kantaa, mitä tuleman pitää, mutta todennäköisesti kielteinen kanta kiintiöpakolaisiin pysyy. Sanotaan laissa mitä hyvänsä.

– Sanktiomahdollisuudet puuttuvat, muotoilee johtaja Patrik Åkesson Skånen lääninhallituksesta.

– Meillä ei ole muskeleita hoitaa tätä, mitään ei tapahdu.