Vuoden 2015 pakolaiskriisi levitti ongelmalähiöiden todellisuuden koko valtakuntaan. Paikallinen poliisi näkee tilanteen, mutta oikea kuva ei syystä tai toisesta välity poliisijohdolle tai hallituspoliitikoille. ”Pimeys ei saa voittaa”, kirjoittaa kentän asiat tunteva komisario Expressenin mielipidesivulla.

Komisario Peter Torstensson työskenteli uransa alussa Rinkebyn paikallispoliisissa. 10 000 lähiönuoren joukossa oli 30 sellaista, jotka jatkuvasti syyllistyivät rikoksiin. Poliisin mielestä sosiaalitoimen otteet eivät olleet riittäviä ja virkavallan anonyymi lista pahantekijöistä räjäytti riidan julkiseksi.

Pian myös poliisijohdon mielenkiinto siirtyi ongelmalähiöistä jalkapallolevottomuuksien ja mielenosoitusten kaitsemiseen. Rinkebyn paikallispoliisista moni hakeutui muualle ja kohta jäljellä olivat enää Torstensson ja pari muuta idealistia.

– Poliisijohdon ymmärrys paikallisen ja läsnä olevan virkavallan merkityksestä ja painoarvosta oli tuolloin – lievästi ilmaistuna – rajallinen, kirjoittaa Torstensson Expressenin mielipidesivulla.

Sama tilanne koko maassa

Komisario Torstensson työskentelee nyt Taalainmaalla ja tuntee ”palanneensa entiseen”. Alueella on paljon kuntia, jotka joutuivat kovan paineen alle pakolaiskriisin vuosina 2015–2016.

Yhteen pieneen kuntaan saattoi asettautua tuhatkuntakin turvapaikanhakijaa ja sen myötä asiat muuttuivat.

– Sosiaalipalvelut, koulutoimi ja vapaa-ajan palvelut toimivat kestokykynsä ylärajoilla, työttömyysluvut ovat korkealla ja tukiriippuvuus suurta. Tilanne on enemmän tai vähemmän sama koko maassa.

”Pimeys ei saa voittaa”

Torstensson ottaa kantaa myös väitettyyn poliisin omaan etiikkaan ja vaikenemiskulttuuriin. Hänen mielestään olisi syytä keskustella myös siitä, miksi aiemmin on oltu hiljaa todellisesta tilanteesta ongelmalähiöissä.

Poliitikot ja päättäjät ovat toimineet tilannekuvan perusteella, joka ei ole peräisin kentällä toimivalta poliisilta.

– Valitettavasti ja esimerkkien valossa sama meno näyttää jatkuvan. Päivittäisistä ammuskeluista ja murhista huolimatta poliisijohto kertoo ”meidän olevan oikealla tiellä” ja ”parannusta tapahtuu”. Poliitikot luottavat tähän, vaikka periaatteessa olemme koko maassa menossa kohti samoja ongelmia, jotka ovat arkipäivää isoimmissa kaupungeissamme.

– Pimeys ei saa voittaa. Me kentällä näemme sen lähestyvän.

SUOMEN UUTISET