”Antti” on suomalainen poliisi Tornion tienoilta ja seuraa rikollisuutta tarkasti myös Ruotsin puolella. Hän on Aftonbladetin haastattelussa huolissaan siitä, että ruotsalaisjengit hakeutuvat kaiken aikaa pohjoisemmaksi ja sitä kautta mahdollisesti myös Suomeen. Samalla rikollinen ympäristö muuttuu yhä väkivaltaisemmaksi.

Suomalainen jengirikollisuus eroaa ruotsalaisesta merkittävästi siinä, että täällä jengit eivät vielä perustu sukulaisuuteen tai lapsuuden kaveruuteen. Lojaliteetti ei siten ole lainkaan samalla tasolla kuin naapurimaassa: yhtenä päivänä ollaan kavereita ja jo seuraavana ehtoona asiat ovat toisin. Myöskään Ruotsin kaltaista jengiammuskelua ei Suomessa vielä ole nähty.

– Käsitykseni mukaan Suomessa jengiytyminen perustuu huumekaupan myötä alkaneeseen tuttavuuteen, toteaa Antti (peitenimi) Aftonbladetin haastattelussa.

– Väkivaltaa on toki myös meillä. Itse tehdyt räjähteet ovat yleisiä, eivät käsikranaatit ja muu sellainen kuten Ruotsissa. Suomalaiskodeissa on myös paljon aseita, erityisesti haulikoita ja metsästyskivääreitä.

”Pahoin pelkäämme sen leviävän tänne”

Ruotsin poliisitoiminnan painopiste on maan keskusrikospoliisin mukaan ollut jo pitkään ongelmalähiöiden rikollisverkostojen veristen yhteenottojen selvittelyssä. Tekijät ovat usein toisen polven maahanmuuttajia, jotka ottavat mielettömään valtakamppailuunsa vaikutteita klaanikulttuurista ja verikostosta.

Suomessa vastaavaa ilmiötä ei ole vielä havaittu, mutta virkavalta on varpaillaan pohjoisessa:

– On selvää, että jotkut maahanmuuttajat ovat väkivaltaisia ja tekevät rikoksia mutta Pohjois-Suomessa vastaavaa järjestäytynyttä rikollisuutta (kuin Ruotsissa) ei ole.

– Mutta asia on koko ajan mielessä ja tietysti pahoin pelkäämme sen leviävän tänne.

SUOMEN UUTISET