Mellakat ja väkivaltaisuudet jatkuvat Ruotsissa jo neljättä päivää. Sytykkeenä huliganismiin on tiettävästi Stram Kurs-puolueen johtajan ympäri Etelä-Ruotsia etenevä kiertue, jonka yhteydessä pyritään polttamaan muslimien pyhä kirja.

Torstaina Linköpingissä ja Norrköpingissä puhjenneet levottomuudet jatkuvat edelleen eteläisen Ruotsin maahanmuuttajavaltaisilla asuinalueilla.

Perjantaina mellakoiden sytykkeenä toiminut kiistellyn Stram Kurs -puolueen keulahahmo Rasmus Paludan jatkoi kiertuettaan Örebrohon.

”Kuin olisimme olleet sotatoimialueella”

Örebrossa 12 poliisia loukkaantui otettuaan yhteen (video) väkivaltaisten mielenosoittajien kanssa. Yksi poliiseista sai monikiloisen kiven päähänsä, sillä seurauksella, että kypärän visiiri murtui ja virkavallan edustaja kannettiin vertavuotavana ambulanssiin.

– En ole kokenut näin äärimmäistä väkivaltaa koko 14 vuotta kestäneen poliisiurani aikana, kuvaili virkavallan edustaja viimepäivien tapahtumia Expressenissä.

– Kuin olisimme olleet tuntikausia sotatoimialueella. En tiennyt tulisinko sieltä elävänä takaisin, siteerasi poliisi kollegoidensa tuntoja Aftonbladetissa.

– Teemme vain työtämme puolustaaksemme demokratiaa ja sanavapautta. Emme ota kantaa esitettyihin mielipiteisiin.

Väkivaltaisuudet jatkuvat

Lauantaina illalla väkivaltaisuudet alkoivat Rosengårdin ongelmalähiössä Malmössä sekä Landskronassa sen jälkeen, kun Paludan oli pitänyt tilaisuuttaan lähistöllä. Mielenosoittajat käyttivät nyt aseenaan muun muassa polttopulloja ja saivat ainakin yhden bussin sytytetyksi tuleen (video).

Sunnuntaina mellakat ovat puhjenneet uudestaan Linköpingissä ja Norrköpingissä. Väkijoukko on heitellyt poliiseja kivillä ja sytyttänyt autoja tuleen. Ainakin yhtä henkilöä on tiettävästi ammuttu. Ihmisiä on kehotettu pysymään sisätiloissa Navestadin alueella Norrköpingissä.

SUOMEN UUTISET