Ruotsissa kuoli tammi-maaliskuun aikana ammuskeluissa 18 henkilöä. Edellisin synkeä ennätys on vuodelta 2020, jolloin samana ajanjaksona ammuttiin hengiltä 12 ihmistä. Luvut perustuvat poliisin tilastoihin ja SVT:n omaan selvitykseen.

Tammi-maaliskuun 18 ammuskelun uhrista useimmilla on ollut yhteyksiä jengirikollisuuteen. Siitä lähtien kun ongelman tilastointi aloitettiin, on ollut vain yksi kuukausi vailla vainajaa: maaliskuu 2018.

– Joskus kuolleita on hirvittävän monta ja toisinaan vain muutamia, sanoo kriminologian professori Jerzy Sarnecki Tukholman yliopistosta.

– Tiedämme, että tapaukset liittyvät toisiinsa ja että yksi ampuminen johtaa seuraavaan ja sitten taas seuraavaan. Kriminologit puhuvat väkivallan kierteestä.

Helppo raha houkuttaa

– Olemme panostaneet kylläkin siihen, että mahdollisimman moni otetaan kiinni ja rangaistuksia pidennetään mutta toimet rikollisten rekrytoinnin lopettamiseksi eivät ole riittäviä.

Sarneckin mukaan yhteiskunnan pitäisikin panostaa nykyistä enemmän yhteisöllisyyteen, sosiaali- ja mielenterveyspalveluihin ja ylipäänsä koulutukseen. Helpon rahan tekeminen rikoksilla pitäisi olla mahdollisimman vaikeaa. Keinot tosin ovat poliittisesti hankalia, koska ne vievät rahaa ja aikaa.

Poliisin tilastojen mukaan vahvistettu ammuskelujen uhrien määrä tammi-maaliskuussa on 17 henkilöä. Loukkaantuneita on 22 ja ampumistapauksia yhteensä 89.

SUOMEN UUTISET