Euroopan maat vievät aseita Ukrainaan laillisen hallituksen taistelun tueksi ja rikolliset salakuljettavat niitä takaisin. Näin aseita päätyy rikollisverkostojen käyttöön koko Euroopassa, kertoo Svenska Dagbladet.


Ruotsin keskusrikospoliisin mukaan Ukrainasta salakuljetettavat aseet ja niiden osat ovat ajan mittaan uhka turvallisuudelle. Tällä hetkellä on kuitenkin liian aikaista sanoa, millainen vaikutus Ukrainasta tulevilla aseilla on rikollisjengien välienselvittelyihin.

– Venäjän hyökkäyksen jälkeen on havaittu yksittäisten henkilöiden tuoneet aseita Ukrainasta ja viitteitä on myös siitä, että rikollisverkostot aikovat tuoda suurempia määriä aseita Euroopan unionin alueelle, kertoo Ruotsin keskusrikospoliisin tiedusteluosaston päällikkö Linda Staaf Svenska Dagbladetissa.

– Ukrainan ja EU:n maantieteellinen läheisyys on johtanut siihen, että Europol seuraa erityisen tarkasti sotatilanteen kehitystä ja aseiden toimittamista pois maasta.

Automaattipistooleita ja rynnäkkökivääreitä

Myös kansainväliset poliisiorganisaatiot ovat huolestuneet laittomien aseiden määrän kasvusta Euroopassa Ukrainan sodan myötä. Ensi sijassa kyseessä ovat automaattipistoolit ja rynnäkkökiväärit, kuten AK 47 ja Heckler&Koch G3.

Interpol varoittikin kesäkuun alussa siitä, että Ukrainaan lähetettävät aseet saattavat päätyä järjestäytyneen rikollisuuden käsiin.

– Ilmiö on tuttu aiemmilta kriisialueilta. Rikolliset keskittyvät nyt näihin aseisiin, totesi Interpolin päällikkö Jürgen Stock kesäkuun tiedotustilaisuudessa The Guardianin mukaan.

Salakuljetuksella pitkät perinteet

Puolan rajapoliisin mukaan aseiden virta Ukrainasta voimistui jo vuonna 2014 Venäjän miehitettyä Krimin niemimaan ja osia Donetskin sekä Luhanskin alueista.

Ukrainasta on jo ennen Venäjän hyökkäystä salakuljetettu aseita Lähi-itään ja Pohjois-Afrikkaan. Kevyemmän aseistuksen lisäksi listalla on ollut muun muassa panssaroituja ajoneuvoja. Viranomaisten mukaan Odesa Network on salakuljettanut aseita, jotka ovat peräisin sekä Ukrainasta, että Venäjältä.

Ukraina on tiettävästi ollut myös eräs etapeista Afganistanista ja Mustameren alueelta salakuljetetuille huumeille.

SUOMEN UUTISET