Ruotsi käy valtiopäivävaaleihin lomien jälkeen syyskuussa. Maailmankirjat ovat sen verran sekaisin, että puolueiden tähtäin on toistaiseksi rajatuissa kotimaan asioissa. Ruotsidemokraateille tämä tarkoittaa järjestyksen palauttamista valtakuntaan.

Oikeuspolitiikka on ruotsidemokraattien ykkösasia, kun mennään kohti Ruotsin syyskuun valtiopäivävaaleja. Suomeksi se tarkoittaa sitä, että ruotsidemokraatit on mukana tai tukee ainoastaan sellaista hallitusta, jolle kansalaisten turvallisuus on asia numero yksi.

– Seuraavalla hallituskaudella turvallisuuden on oltava kaiken keskiössä. Vaadimme panostuksia jokaiselle turvallisuuden ja oikeuskäytännön osa-alueelle. Lisäpanostuksen on oltava vähintään luokkaa 20–25 miljardia kruunua, toteaa puoluejohtaja Jimmie Åkesson Göteborgs Postenin haastattelussa.

Åkesson haluaisi panostaa erityisesti poliisin arkeen, niin että viranomaisia ja heidän huoliansa kuunneltaisiin lattiatasolta asti. Kyse on toimintamahdollisuuksien ja työkalujen turvaamisesta, poliisien lukumäärän kasvattamisesta ja tiukemmasta lainsäädännöstä.

Ruotsalaisvankeja Romaniaan

Ruotsidemokraatit haluaisivat rikoksesta tuomitut suorittamaan rangaistustaan nykyistä nopeammin. Koska tiukentava lainsäädäntö ja kovemmat rangaistukset edellyttävät lisää vankilakapasiteettia, vankipaikkoja tai kokonaisia vankiloita pitäisi vuokrata ulkomailta. Perusteena se, että Ruotsissa vangin vuorokausikustannus on Euroopan korkein.

– Olemme hiukan vertailleet kustannuksia ja Romania näyttäisi olevan halvin maa. Jos henkilö joka tapauksessa karkotetaan, on aivan sama, istuuko hän tuomionsa Ruotsissa, Romaniassa, Saksassa, Bulgariassa tai jossain muussa maassa.

Oikeiston yhteistyö etenee

Oikeistopuolueiden neuvottelut vaalien jälkeisestä yhteistyöstä menevät eteenpäin. Åkessonin toteaa ympäripyöreästi, että mahdollisessa yhteistyössä vaikutusvalta seuraa puolueen vaaleissa saamaa kannatusta.

– Eihän se ole mitään millimetripeliä, mutta nyt sekä omassa puolueessa, että muiden kanssa keskustellaan pelin hengestä. Kantoja ei ole lyöty lukkoon, mutta minulla on sellainen tutina, että eteenpäin mennään.

Vielä tällä hetkellä vasemmisto ja erityisesti sosialidemokraatit ovat kirkkaassa gallupjohdossa mutta näinä aikoina huomisesta ei kukaan pysty sanomaan mitään varmaa.

Åkesson haluaa hallitukseen

Maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson on oikeistoallianssin potentiaalisin pääministeriehdokas. Kristersson on useampaan kertaan todennut, että ruotsidemokraateille ei löydy sijaa hänen johtamastaan hallituksesta. Yhteistyötä voidaan toki tehdä valtiopäivien puitteissa.

Åkesson ei kuitenkaan ole jättänyt ajatusta hallituskumppanuudesta.

– Lähdemme siitä, että olemme suuri puolue ja haluamme hallitukseen. Asiat ne kuitenkin lopulta ratkaisevat.

SUOMEN UUTISET