

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Ruotsi helpottaa tuomittujen ulkomaalaisten karkottamista – ”Suomen tulisi tehdä vastaavat kiristykset”
Kansanedustaja Ari Koponen jätti kesäkuun puolivälissä hallitukselle 17 kohdan toimenpidealoitteen kriminaalipolitiikan uudistamisesta. Koposen ehdottamia toimenpiteitä on jo käytössä, lainvalmistelussa, harkinnassa tai keskusteluissa muissa Pohjoismaissa. Erityisesti Ruotsissa rikoslakia on tällä vaalikaudella kiristetty selkeästi – ja vielä sosialidemokraattien toimesta.
Ruotsissa on astumassa 1.8. voimaan useita lakimuutoksia, joilla helpotetaan tuomittujen ulkomaalaisten karkottamista. Ruotsin tavoitteena on lisätä karkotuksia jopa kolmanneksella.
Jatkossa esimerkiksi rikollisten tekojen ei tarvitse olla yhtä törkeitä kuin tähän asti ja ulkomaalaisen siteille Ruotsiin asetetaan korkeampia vaatimuksia, jotta ne voisivat estää karkotuksen.
Huomattavia säästöjä
Ari Koponen näkee lakien kiristämiselle tarvetta myös Suomessa ja laati hallitukselle asiasta toimenpidealoitteen.
– Suomen tulisi tehdä vastaavat kiristykset lainsäädäntöönsä. Lisäksi oikeusprosessia ulkomaalaisen maasta käännyttämiseksi tai maasta karkottamiseksi ja maahantulokiellon määräämiseksi rikokseen syyllistymisen perusteella tulisi yksinkertaistaa.
– Tämä toisi huomattavia säästöjä poliisille, maahanmuuttovirastolle ja tuomioistuinlaitokselle sekä mikä tärkeintä parantaisi suomalaisten turvallisuutta, Koponen sanoo.
Riippuu hallituksesta
Oppositiosta tärkeä keino vaikuttamiselle on tuoda ongelmakohtia esiin hallitukselle ja julkiseen keskusteluun.
– Konkreettisia esityksiä ja ideoita on nyt tarjolla, mutta niiden eteneminen laeiksi asti on kiinni hallituksestamme.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kriminaalipolitiikka ulkomaalaistaustainen rikollisuus maahantulokielto Ari Koponen rikoslaki karkotukset Pohjoismaat tuomio Suomi Ruotsi hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Jengiväkivallan juurisyyt ovat Afrikasta ja Lähi-idästä tulevassa maahanmuutossa – perussuomalaiset moitti kyselytunnilla hallituksen avuttomuutta, vaatii turvallisia katuja

Immonen: Maahanmuuttajarikollisten hyysäämisen on loputtava – ”Katujengirikollisuuteen puututtava järein keinoin”

Ruotsidemokraatit kohti syyskuun vaaleja: Kansalaisten turvallisuus tärkeintä – rikolliset Romanian vankiloihin

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet poistettava Suomesta – ”Laittomasti maassa olevia ei tule palkita lain rikkomisesta”

Hallitus lisää taas haitallista maahanmuuttoa: Miksi veronmaksajan pitää tämäkin kustantaa?

Maahanmuuton ongelmat näkyvät jo koko maassa – nuorisojengit terrorisoivat Ruotsin pikkupaikkakuntia

Rikollisuus tärkein kysymys Ruotsin vaaleissa – tutkijat povaavat menestystä oikeistopuolueille

Mäenpää vaatii järkeä rangaistuksiin: ”Rikoksiahan suorastaan kannattaa tehtailla kerralla enemmän”

Ruotsin oikeistohallitus etsii Migrille uutta johtajaa – tiukempi maahanmuuttopolitiikka vaatii uutta otetta
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.