

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Ruotsi on ainoa EU-maa, joka on poistanut saatavuusharkinnan kokonaan – tulokset ovat olleet huonoja
Perussuomalaisten kansanedustajat Jari Koskela ja Vilhelm Junnila jättivät hallitukselle kirjallisen kysymyksen saatavuusharkinnasta.
Saatavuusharkinta tarkoittaa, että TE-toimiston on varmistettava, löytyykö kotimaasta tekijöitä ennen kuin EU- ja ETA-alueen ulkopuoliseen työvoimaan turvaudutaan. Saatavuusharkinta koskee vain suorittavan työn tasoa eikä se rajoita asiantuntijoiden ja erikoisosaajien maahanmuuttoa.
– Ruotsi on ainoa EU-maa, joka on poistanut saatavuusharkinnan kokonaan. Tulokset ovat olleet huonoja. Väkeä on rekrytoitu aloille, joille on muutenkin ollut ylitarjontaa. Saatavuusharkinnan poisto on tuonut mukanaan lieveilmiöinä työlupien kaupittelua, harmaata taloutta ja muutakin rikollisuutta. Saatavuusharkinnan poisto ei ole ratkaissut työvoimapulaa eli syytä, jonka takia ratkaisu poistosta tehtiin, Jari Koskela ja Vilhelm Junnila kirjoittavat.
Kokoomus haluaa lisää maahanmuuttoa
Monet maahanmuuttoon kritiikittömästi suhtautuvat tahot haluavat poistaa saatavuusharkinnan myös Suomesta. Esimerkiksi mielipidetiedusteluja johtavassa kokoomuksessa saatavuusharkinta halutaan poistaa ja sitä kautta tuoda entistä enemmän Ruotsissa näkyviä maahanmuuton ongelmia Suomeenkin.
– Työperäisessä maahanmuutossa on Suomessa jo nyt lukuisia ongelmia. Mediassa esiintyy esimerkiksi jatkuvasti tapauksia kiskonnasta ja muusta ulkomaisen työvoiman hyväksikäytöstä. On todennäköistä, että nämä ongelmat vain syvensivät ja yleistyisivät, jos saatavuusharkinta poistettaisiin. Työperäistä maahanmuuttoa on syytä parantaa laadullisesti, ei määrällisesti, edustajat toteavat.
Onko hallitus tietoinen Ruotsin ongelmista?
Edustajat tiedustelevat hallitukselta, onko se tietoinen Ruotsissa tapahtuneista saatavuusharkinnan poiston seurauksista ja onko se valmis tekemään selvityksen saatavuusharkinnan poiston seurauksista, jotta myös tulevilla hallituksilla olisi riittävä tietopohja käytettävissään.
Kansanedustajat Koskela ja Junnila ovat aiemmin jättäneet kirjallisen kysymyksen Suomessa jo nyt tapahtuvista työperäisen maahanmuuton ongelmakohdista.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- huippuosaajat ongelmat Saatavuusharkinta Jari Koskela halpatyövoima Työperäinen maahanmuutto Vilhelm Junnila Ruotsi harmaa talous Työvoimapula Rikollisuus Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kokoomus hakisi hoitajat Filippiineiltä ja Ukrainasta – perussuomalaiset haluaa työllistää suomalaisia ammattilaisia: ”Potilaalla ja hoitajalla täytyy olla yhteinen kieli”

Pääministeri Marin hoitajapulasta: ”Tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa” – Purra: ”Jätetään taloudellisesti haitallinen maahanmuutto pois”

Suomeen vyöryy ennätyksellisen paljon ”työperäisiä” maahanmuuttajia, joiden tulot eivät riitä elämiseen – veronmaksajat kompensoivat tulijoiden matalia palkkoja sadoilla miljoonilla joka vuosi

Laittomasti maassa oleville esitetään oleskelulupia opiskelun varjolla – Halla-aho: Hallitus pyrkii lisäämään muuttoliikettä kehitysmaista Suomeen

RKP yritti kuittailla perussuomalaisille ja viestitti somessa haluavansa tehdä koko Suomesta Närpiön – ei ehkä olisi kannattanut

Kansallinen identiteetti katoaa sulattamoon – satoja patsaita varastettu Ruotsissa romumetalliksi

Ruotsidemokraatit kohti syyskuun vaaleja: Kansalaisten turvallisuus tärkeintä – rikolliset Romanian vankiloihin

Hiljainen enemmistö ratkaisee maan suunnan – nämä ryhmät ratkaisevat Ruotsin valtiopäivävaalit
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää