Miljoonat ukrainalaiset pakenevat henkensä kaupalla sodan jaloista turvaan muualle Eurooppaan. Mieluiten he Expressenin mukaan jäisivät mahdollisimman lähelle omaa kotimaataan. On myöskin heitä, jotka eivät halua ”toiseen sotaa käyvään maahan”.

Ukrainan ja Puolan rajalla vapaaehtoisten järjestämät bussit odottavat pakolaisia viedäkseen heidät turvaan Euroopan eri maihin. Expressenin haastattelemien pakolaisten ja vapaehtoisten auttajien mukaan Ruotsiin suuntaavien linja-autojen liepeillä ei ole ruuhkaa.

Pakolaiset ylipäätään haluavat jäädä niin lähelle kotimaahan kuin mahdollista. Palatakseen sinne heti, kun se taas on mahdollista. Toinen syy on se, että uutiset Ruotsissa tapahtuvista räjähdyksistä ja jatkuvasta ammuskelusta ovat levinneet laajalti myös itäisessä Euroopassa.

Eivät koe Ruotsia turvalliseksi

Tomas Sielski työskentelee puolalaisvarustamossa ja hän on auttanut järjestämään ilmaismatkoja pakolaisia Ruotsiin kuljettaville busseille. Sielskin mukaan pakolaiset vastaavat tarjoukseen usein lyhyesti: ”Ruotsiin? Kiitos, mutta ei kiitos”. Vaikka lähtijöitä lopulta löytyisikin, päätöstä edeltää perusteellinen pohdinta.

– Eräs nainen sanoi minulle, ettei hän lapsineen halua sotaa käyvästä maasta toiseen sotaa käyvään maahan, Sielski kertoo. Joku on myös luullut bussin olevan matkalla Saksaan ja kun on kuullut Ruotsista, erehtynyt on hypännyt nopeasti pois kyydistä.

– Monet ovat itäeurooppalaisissa maissa kuulleet, että Malmö on äärivaarallinen kaupunki. Ja että Ruotsi on mafiamaa, jossa ihmisiä tapetaan päivittäin, eikä kaduilla uskalla kulkea. Saan jatkuvasti selittää heille, että itse asun täällä ja tunnen oloni täysin turvalliseksi.

SUOMEN UUTISET