Venäjän hyökkäys Ukrainaan on johtanut inhimilliseen katastrofiin ja tilanne pahenee päivä päivältä. Maasta on lähtenyt pakolaisuuteen satoja tuhansia ihmisiä ja luku voi nousta miljooniin, jos Venäjä miehittää koko maan.

Amnesty International on varoittanut humanitaarisesta katastrofista Itä-Euroopassa. Jos sota Ukrainassa päättyy siihen, että Venäjä liittolaisineen miehittää koko maan, miljoonat ihmiset todennäköisesti pyrkivät ulos Ukrainasta muualle Eurooppaan.

YK:n mukaan Ukrainassa on jo kolme miljoonaa ihmistä avun tarpeessa ja luku kasvaa kaiken aikaa vesi- ja lämpölaitosten vaurioituessa ohjus-, raketti – ja tykistötulessa. Ruoan jakelu on poikki monin paikoin. Kyse on aivan perusasioista, joita ihminen tarvitsee selvitäkseen päivästä toiseen.

Ensin naapurimaihin sitten muualle Eurooppaan

Ukrainasta oli sunnuntaihin mennessä poistunut naapurimaihin 368 000 ihmistä, paljolti naisia ja lapsia. Pakolaiset suuntaavat aluksi naapurimaihin Puolaan, Unkariin ja Romaniaan. Monet jatkavat matkaansa pidemmälle Euroopan unionin alueelle ja Isoon-Britanniaan. Pohjois-Irlanti on poistanut viisumivaatimuksen ukrainalaisilta ja brittien odotetaan toimivan pian samoin.

Sotaa pakoon pyrkivien ihmisten määrä on nyt niin suuri, että varsinkin Ukrainan Puolan vastaisella rajalla on kilometrien pituisia autojonoja. Ihmiset ovatkin kävelleet raja-asemille jouduttaakseen pääsyä turvaan. Pulaa on myös keinoista rajalla pääsemiseksi, sillä maanteillä voi tulla vastaan venäläinen tai valkovenäläinen sotilaskolonna ja vähät junat ovat täyteen ahdettuja.

Suomalaiset valmiina ottamaan vastaan Ukrainan pakolaisia

Ukrainan pakolaisia on tulossa myös Suomeen ja ensimmäiset turvapaikkahakemukset on jo jätetty. Suomeen saapuvien ukrainalaisten pakolaisten määrän odotetaan kasvavan lähipäivien aikana. Pakolaisten määrästä ei vielä ole arviota.

Suomen vastaanottokeskuksissa on tällä hetkellä noin 3 500 paikkaa, jonka lisäksi alaikäisyksiköissä on noin 130 paikkaa. Paikoista on heti käytettävissä noin 1 300. Maahanmuuttovirasto koordinoi sitä, mihin turvapaikanhakijat majoittuvat. Ukrainan kansalaisille ei tehdä kielteisiä turvapaikkapäätöksiä, jotka johtaisivat maasta poistamiseen.

Ukrainan kansaa voi auttaa:

https://donate.unhcr.org/int/en/ukraine-emergency?gclid=EAIaIQobChMIirmNzf2h9gIVCWIYCh2XZAEAEAAYASAAEgLjUfD_BwE&gclsrc=aw.ds

https://unwomen.fi

https://ukraine.ua/news/donate-to-the-nbu-fund/

SUOMEN UUTISET