Kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps.) ottaa voimakkasti kantaa Ukrainan puolustamisen puolesta. Hän esittää Naton joukkojen lähettämistä Länsi-Ukrainaan, jota Venäjä ei ole vielä saanut haltuunsa.

Halla-aho julkaisi sunnuntaina useiden twiittien ketjun, jossa hän puntaroi Venäjän ja Ukrainan sotatilaa. Twiittiketjun ensmmäinen viesti:

Halla-ahon mukaan jokainen päivä, jona ukrainalaiset pystyvät vastustamaan Venäjän hyökkäystä, on merkityksellinen. Sodan vastustus Venäjällä kasvaa, ja auttamispaine länsimaissa niin ikään kasvaa. Muu maailma on herännyt Ukrainan hätään ja toimittanut materiaalista apua.

Halla-aho vertaa Ukrainan tilannetta Afganistaniin, jossa presidentti ystävineen hyppäsi lentokoneisiin rahasalkkujen kanssa heti kun valloittaja lähestyi pääkaupunkia. Ukrainassa asiat ovat toisin. Nykyinen ja entinen presidentti, ministerit ja parlamentaarikot ovat kadulla torjumassa vihollista asein.

Halla-aho myöntää, että pakotteita on onnistuttu viemään pidemmälle kuin mihin hän pessimistisesti kriisin alkuhetkillä uskoi. Hän peräänkuuluttaa Venäjän poliittista, taloudellista, diplomaattista ja kulttuurista eristämistä. Halla-ahon mukaan matkustamispakoitteiden tulee kohdistua myös tavallisiin Venäjän kansalaisiin.

– Kenenkään ei pidä voida matkustaa Venäjälle eikä sieltä pidä voida matkustaa mihinkään. Putin on pysynyt suosittuna, koska ihmiset eivät ole joutuneet kärsimään hänen rikostensa vuoksi.

Halla-aho peräänkuuluttaa sotilaallista väliintuloa Länsi-Ukrainaan.

– Naton, tai kenen tahansa – pitäisi lähettää sekä materiaalia sekä joukkoja Länsi-Ukrainaan, jossa ei ole vielä Venäjän miehitysjoukkoja. Lisäksi ilmatila pitäisi ottaa haltuun.

– Kukaan ei ymmärrettävistä syistä halua yhteenottoa Venäjän kanssa, mutta Venäjä ei myöskään sitä itse halua.

– Länsi-Ukrainaan tehtävä interventio säästäisi verta, hikeä ja kyyneleitä. Se vapauttaisi ukrainalaiset taistelujoukot idässä käytäviin taisteluihin ja vähentäisi suurten pakolaisvirtojen todennäköisyyttä. Ukrainan johto voisi myös jatkaa toimintaansa maan sisällä.

Halla-ahon mukaan Venäjä ei käytä ydinaseitaan. Vaikka sen johto on rikollinen ja korruptoitunut, se ei ole irrationaalinen, vaikka sellaista esittääkin.

Hän painottaa myös, että nyt meneillään olevassa konfliktissa ei ole kyse pelkästään Ukrainasta.

– Kyse on siitä, voiko Venäjä tehdä valloitussotia Euroopassa. Jos tämä sallitaan, kukaan ei ole turvassa. Väliintulon lykkääminen myöhemmäksi vaikuttaisi samalla tavalla kuin [toisen maailmansodan aattona] 1939.

SUOMEN UUTISET