Kansanedustaja Jussi Halla-aho kirjoittaa pakolaisuudesta.

Mediassa ja politiikan punavihreässä syvässä päädyssä on viimeisten viikkojen aikana nähty useita happamia puheenvuoroja, joissa ihmetellään, miksi Ukrainan pakolaisiin suhtaudutaan niin eri tavalla kuin vuoden 2015 vyöryyn. Miksi ne, jotka suhtautuivat irakilaisiin nihkeästi, ovat nyt ottamassa ukrainalaisia avosylin vastaan?

Tämä on hyvä kysymys. Minulla on joitakin arveluja asiasta.

1) Ukrainasta pakenee naisia ja lapsia. Siis sellaisia lapsia, jotka puristavat hädissään nallekarhua kainalossaan. Ei bodattuja korstoja, jotka kertovat olevansa 17-vuotiaita ja voivansa todistaa sen.

Samalla, kun ukrainalaiset naiset ja lapset pakenevat pommituksia, heidän miehensä jäävät taistelemaan kotimaansa olemassaolon puolesta. Kymmenettuhannet ulkomailla jo olleet ukrainalaiset miehet palaavat kotimaahansa taistelemaan hyökkääjää vastaan.

Asetelma vastaa tavallisen ihmisen mielikuvaa siitä, miltä pakolaisuus näyttää ja mitä varten koko kansainvälinen pakolaisuutta koskeva sopimusjärjestelmä on luotu.

2) Ukrainalaiset pakolaiset ovat kiitollisia siitä, että saavat katon päänsä päälle. Irakilaiset kertoivat, että puuro on pahaa ja vastaanottokeskus liian kaukana kaupungista.

3) Useimmilla ihmisillä on ukrainalaisista valmiiksi tiettyjä kokemuksia ja havaintoja. Heitä nähdään rakennustyömailla ja maatiloilla. Irakilaisia taas nähdään… No, kukin miettiköön, missä heitä nähdään.

4) Ukraina on eurooppalainen pakolaiskriisi. On luonnollista, että sieltä paetaan lähialueille eli Eurooppaan. Pakolaiset eivät vaadi, että heidän on päästävä Yhdysvaltoihin tai Japaniin.

Uskon kuitenkin, että syvä pääty ymmärtää tämän kaiken. Pohjimmiltaan jupinassa on kyse oman hankalan olon ja kognitiivisen dissonanssin projisoimisesta poliittisiin vastustajiin. Syvä pääty ei ITSE ole lainkaan yhtä innostunut ukrainalaisista naisista ja lapsista kuin se oli irakilaisista bodatuista korstoista, jotka kertoivat olevansa 17-vuotiaita ja voivansa todistaa sen.

Syvällä päädyllä on huono omatunto omista tuntemuksistaan, ja se käsittelee huonoa omaatuntoaan syyttämällä muita kaksinaismoralismista.

SUOMEN UUTISET