Ruotsin televisio on tehnyt jutun siitä, että Staffanstorpin pikkukunta toivottaa Ukrainan pakolaiset tervetulleiksi. Kunnanhallituksen puheenjohtaja kehtaa jopa sanoa, että tulijoilla on eroa: nyt ovat kyseessä aidosti turvaa tarvitsevat naiset ja lapset.

Skånessa sijaitseva Staffanstorp on 26 000 asukkaan pikkukunta, jonka tapahtumat eivät yleensä uutiskynnystä ylitä. Mutta viime viikolla Ruotsin yleisradio SVT päätti tehdä uutisraportin siitä, että Staffanstorp toivottaa Ukrainan pakolaiset tervetulleiksi.

Toimittajan tavoitteena oli selvästikin ihan vain paheksua kunnan toimintaa. Staffanstorp on nimittäin Ruotsin kunnista se, jossa asuu kaikkein vähiten vuonna 2015 Lähi-idästä tulleita turvapaikanhakijoita.

Vuonna 2017 kunta sijoitti osan pakolaisista asuntovaunuihin teollisuusalueelle kierrätysaseman viereen, koska se oli kustannustehokkain tapa hoitaa asuntopula. Nykyään heitä asuu kunnassa enää 91 henkilöä, eli 0,4 prosenttia kunnan väkiluvusta.

Nyt on eri tilanne kuin 2015

Paksulla Skånen murteella tehty haastattelu on messevää kuunneltavaa. Aluksi toimittaja kysyy, miksi kunta on muuttanut suhtautumistaan pakolaisten vastaanottoon.

– Tietenkin Staffanstorp haluaa auttaa sotaa ja Venäjän pommeja pakenevia ihmisiä, kertoo kokoomuslainen kunnanhallituksen puheenjohtaja Christian Sonesson.

”Sieltä tulee naisia, lapsia ja vanhuksia”

Sonesson korostaa, että tilanne on aivan erilainen kuin vuonna 2015. Silloin Ruotsiin tuli parhaassa iässä olevia miehiä, jotka olivat etsimässä parempaa elämää.

– Nyt on kyse ihmisistä, jotka tarvitsevat oikeasti turvaa. Sieltä tulee naisia, lapsia ja vanhuksia, kun taas miehet ovat jääneet Ukrainaan.

Tulijoilla on eroa

Toimittaja on selvästikin tuohtunut: ”Ymmärrätkö, että joku voi kokea, että tässä tehdään nyt ero ihmisten ja ihmisten välillä?”

– Ihmisillähän on eroa, Sonesson toteaa ykskantaan. Näillä ihmisillä on todellinen suojelun tarve. Meidän lähialueellamme Euroopassa on käynnissä sota. Tilanne on siis aivan erilainen.

– Onko teillä nyt sitten yhtäkkiä tarvittavat tilat, toimittaja kysyy viitaten aiempaan asuntovaunumajoitukseen.

Kuntalaiset avaavat kotinsa tulijoille

Kunnanhallituksen puheenjohtaja kertoo, että monet yksityishenkilöt ovat ottaneet yhteyttä kuntaan ja ilmoittaneet olevansa valmiita majoittamaan ukrainalaisia pakolaisia omiin koteihinsa. Auttamishalu on suuri.

Toimittaja kysyy, että onko kunnalla tarjota ukrainalaisille majoitusta, ja jos on, niin miksi nämä tilat eivät olleet aiempien tulijoiden käytettävissä.

– Eivät ne olleet.

– Miten niin eivät olleet, toimittaja tivaa.

– Ne eivät olleet silloin vapaina, Sonesson vastaa.

SUOMEN UUTISET