Puheenjohtaja Riikka Purra kertoo perussuomalaisten käyvän tiivistä turvallisuuspoliittista keskustelua puolueen eri tasoilla. Puolueella on valmiutta vastata turvallisuuspolitiikan uusiin kysymyksiin ripeästi,

Venäjän käynnistämä sota Ukrainassa ja vanhan turvallisuusjärjestelmän romahtaminen ovat sysänneet suomalaiset puolueet uudenlaiseen turvallisuuspoliittiseen keskusteluun. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoo myös perussuomalaisten käyvän tiivistä keskustelua puolueen eri tasoilla.

– Tällä viikolla perussuomalaisten eri elimissä on käynnistynyt välitön ja vakava keskustelu muuttuneen turvallisuusympäristön vaikutuksesta Suomen omiin linjoihin, turvallisuuspoliittiseen asemaan ja puolueen kantaan. Mukana on luonnollisesti mahdollisuus hakeutua puolustusliitto Naton jäseneksi, Purra sanoo.

Purra on jo ennen kriisin kärjistymistä kertonut, että puolue on laatimassa uutta ulko- ja turvallisuuspoliittista ohjelmaa. Voimassa oleva ohjelma on vuodelta 2015, ja moni asia on muuttunut.

– Puolueohjelman laatiminen on pidempi prosessi, mutta mikäli ja kun Suomen turvallisuuspolitiikka vaatii päivitystä ja kannanottoa eduskunnassa hallituksen selonteon päivitykseen liittyen, perussuomalaiset on valmis ripeään vastaukseen, Purra sanoo.

Purra täsmentää, että sekä eduskuntaryhmässä että puoluehallituksessa on jo keskusteltu asiasta. Puolueen muista elimistä kevään aikana kokoontuvat normaalisti puoluevaltuusto ja puolueneuvosto. Myös laajan jäsenkentän ajatusten kuuleminen on tärkeää.

Kansalaisten Nato-kannat voimakkaassa muutoksessa

Eri mielipidetiedustelujen mukaan suomalaisten suhtautumisessa Nato-jäsenyyteen on tapahtunut nopeita muutoksia jäsenyyden kannattamisen suuntaan. Tämä on Purran mukaan ymmärrettävää.

– Toisaalta epäilyjäkin on. Kyse on erittäin suurista asioista.

Purran mukaan tilanteen leimaavin piirre on huolen ohella epävarmuus.

– Edes parhaan tilannekuvan omaavilla ei ole yksiselitteisiä vastauksia siihen, mikä olisi oikea vaihtoehto. Analyysia ja lopulta päätöksiä pitää tehdä vähintään jonkinlaisessa epävarmuudessa. Suomen turvallisuuden ja itsenäisyyden takaaminen on tietenkin kaikkein tärkein arvo. Erilaisia riskejä täytyy arvioida ja vertailla kylmäpäisesti, Purra sanoo.

Perussuomalaiset on aiemmin korostanut puolustusmäärärahojen kasvattamisen tärkeyttä ja esimerkiksi jalkaväkimiinojen palauttamista keinovalikoimaan.

– Vahva kansallinen puolustus ja suomalaisten korkea maanpuolustustahto ovat joka tapauksessa ensisijaisia. Perussuomalaisten aina korostama asioiden tärkeysjärjestys oman maamme hyväksi on nyt konkreettisempaa kuin pitkään aikaan, Purra sanoo.

Kansallinen yhtenäisyys tärkeää

Perussuomalaisten puheenjohtaja kiittää valtiojohtoa siitä, että oppositiopuolueet on pidetty tiiviisti mukana tilannekuvan analyysissa ja keskusteluissa. Eduskunnan rooli on tärkeä.

– Suomalaisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan linja nojaa voimakkaaseen kansalliseen yhtenäisyyteen. Tämä koskee yhtä lailla helppoja kuin vaikeitakin aikoja. Kaikki eivät ole samaa mieltä asioista, mutta kansakunnan suurimmissa asioissa politiikan repivyyttä kannattaa välttää ja pitää pää kylmänä, Purra toteaa.

SUOMEN UUTISET