Ruotsin pääministeri antaa ymmärtää, ettei Ruotsi halua pakolaistulvaa Ukrainasta. Vuoden 2015 tapahtumat eivät saa enää toistua. Nyt on muiden maiden vuoro huolehtia pakolaisista. Ruotsidemokraatit kysyvät, miksi Ruotsi ei kieltäydy ottamasta vastaan myös Lähi-idästä ja Afrikan sarvesta tulijoita, jos kerran massamaahanmuuttoa ei haluta.

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson on saanut paljon kritiikkiä siitä, että hän ei lehdistötilaisuudessa suostunut kutsumaan Venäjän toimia ”invaasioksi” – eli maahantunkeutumiseksi tai hyökkäykseksi – vaan puhui toistuvasti vain ”kansainvälisen oikeuden loukkauksista”.

Lehdistötilaisuuden lopuksi pääministeri Andersson joutui pyytämään avustajaltaan invaasion määritelmää lunttilapulla, kertoo Aftonbladet-lehti videon kera. Episodista kirjoittaa myös IS.

”Nyt on muiden maiden vuoro”

Muiden puolueiden johtavat poliitikot ovat vaatineet pääministeriltä suorempaa ja selkeämpää puhetta: Venäjän hyökkäystä pitää uskaltaa kutsua hyökkäykseksi. Yhdessä asiassa Magdalena Andersson on kuitenkin ollut erittäin selväsanainen: vuoden 2015 tapahtumat eivät saa enää toistua.

– Ruotsi kantoi vuonna 2015 suuremman vastuun kuin mikään muu maa. Nyt on muiden maiden vuoro, sanoo Ruotsin pääministeri.

Jopa miljoonien pakolaisten tulva

Ukrainassa on 44 miljoonaa asukasta. Amnesty International varoittelee, että sota voi johtaa jopa miljoonien pakolaisten tulvaan. Ruotsi ei näitä pakolaisia kuitenkaan halua.

Magdalena Andersson puhuu Dagens Nyheter -lehden haastattelussa toistuvasti ”kohtuullisuudesta”. Hänen mielestään olisi kohtuullista, että Puolan kaltaiset maat, jotka eivät ”kantaneet vastuutaan” vuonna 2015 ottavat tällä kertaa suuremman osuuden pakolaisista.

Puola valmis ottamaan jopa miljoona pakolaista

Puola valmistautuu uutistoimisto Reutersin mukaan ottamaan vastaan jopa miljoona pakolaista Ukrainasta. Puolassa on jo nyt valtava määrä ukrainalaisia, jotka ovat tulleet maahan pääasiassa työn perässä. Tarkkaa määrää ei tunnu tietävän kukaan: miljoona tai pari. Puolaa ei siis ainakaan voi syyttää siitä, ettei se ottaisi työperäisiä siirtolaisia vastaan.

Myös Unkari ja Romania valmistautuvat Ukrainasta tuleviin pakolaisvirtoihin. Romanian puolustusministeri kertoo, että maa on valmis ottamaan vastaan jopa puoli miljoonaa pakolaista.

Miksi kaukaa otetaan mutta lähialueelta ei?

Mutta Ruotsi ei siis Ukrainan pakolaisia halua. Ruotsidemokraattien ex-kansanedustaja Kent Ekeroth kritisoi pääministerin asennetta Samnytt-nettilehden pääkirjoituksessaan. Ekerothin mukaan Andersson toimii täysin vastoin sosialidemokraattien jo vuosikymmeniä ajamaa linjaa, että poliitikot eivät päätä pakolaisten vastaanottamisesta vaan virkamiehet.

Ekeroth sanoo, että hänelle sopii hyvin se, että pakolaisten vastaanottamisesta tehdään poliittinen kysymys. Hän epäilee kuitenkin, että pääministerin haluttomuus ottaa vastaan ukrainalaisten tulvaa johtuu puolen vuoden päästä olevista eduskuntavaaleista.

Ruotsidemokraattien Kent Ekeroth kritisoi demaripääministeriä myös siitä, että tämä ei halua ottaa vastaan pakolaisia Ukrainasta, joka on sentään Ruotsin lähialueella, mutta samaan aikaan siirtolaisten virta Afrikan sarvesta ja Lähi-idästä jatkuu vuolaana.

Vuoden 2018 jälkeen Ruotsi on myöntänyt yli 150 000 oleskelulupaa Lähi-idästä ja Afrikan sarvesta tulleille henkilöille. Jos Ruotsin hallitus ei halua massamaahanmuuttoa, niin miksi se torjuu vain ukrainalaiset sotapakolaiset? Miksi Ruotsi ei kieltäydy ottamasta vastaan Lähi-idästä ja Afrikan sarvesta tulijoita, Ekeroth kysyy.

SUOMEN UUTISET