Göteborgin vihreät ovat lähteneet purkamaan puolueen kannatusloukkua rohkein poliittisin pensselinvedoin. Kun lapsiensa tulevaisuudesta huolta kantavat vanhemmat pyrkivät pois ongelmalähiöistä, vihreät lähtevät päättäväisesti päinvastaiseen suuntaan.

Ympäristöpuolue vihreiden kannatus oli helmikuun SVT/Novuksen mittauksessa 3,5 prosenttia. Se jää Ruotsin valtiopäivävaalien äänikynnyksen alle, joten vihreillä riittää haasteita ennen syyskuun tosikoitosta.

Göteborgin vihreät ovat nyt lyöneet ekopäänsä yhteen ja tuloksena on ehdotus, joka varmasti tulee herättämään keskustelua valitsijoiden keskuudessa. Tavallisia ruotsalaisia vanhempia tavallisista kaupunginosista kannustetaan laittamaan lapsensa ongelmalähiöiden kouluihin, kertoo Göteborgs-Posten.

– Vanhemmat saattavat jotenkin ajatella, että se on vain minun lapseni, jolla on ruotsi äidinkielenään kyseisessä koulussa. Mutta jos porukoita kannustetaan tekemään tuo valinta yhdessä, niin silloin ei olisi niin suurta syytä huoleen, pohtii vihreiden Göteborgin valtuustoryhmän johtaja Karin Pleijel.

Keinot loppuu, konstit jää

Vihreitä raastaa ympäristöasioiden lisäksi Ruotsin ehkä keskeisin yhteiskunnallisin kysymys ja epäkohta eli väestön eriytyminen. Niinpä sekä ilmastokysymykset, että segregaatio ovat Göteborgin vihreiden keskeiset teemat syksyn vaaleissa.

– Göteborgista on mahdollista kehittyä ylpeä ja kansainvälinen kaupunki. Olen kuitenkin syvästi huolissani juuri nyt meneillään olevasta kehityksestä, se on aivan kauheata. Segregaatiosta on päästävät eroon.

Keinot syrjäytymisen ja eriytymisen vähentämiseksi ovat vihreiden mukaan moninaiset, kaupunkisuunnittelusta alkaen. Uudet asuinalueet ja koulut niiden sisällä on sijoitettava siten, että väestöpohja olisi mahdollisimman monipuolinen.

Tärkeätä on myös päästä vaikuttamaan niihin vanhempiin, joilla on ”vahvempi sosioekonominen tausta”. Jotta nämä laittaisivat lapsensa kaupungin kaikkein ongelmallisimpien lähiöiden kouluihin.

Vihreiden ääniosuus valtakunnallisissa vaaleissa Göteborgissa vuonna 2018 oli 6,9 prosenttia.

SUOMEN UUTISET