

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Ruotsin vihreiden viesti vanhemmille vaalien alla: ”Laittakaa lapsenne ongelmalähiöiden kouluihin”
Göteborgin vihreät ovat lähteneet purkamaan puolueen kannatusloukkua rohkein poliittisin pensselinvedoin. Kun lapsiensa tulevaisuudesta huolta kantavat vanhemmat pyrkivät pois ongelmalähiöistä, vihreät lähtevät päättäväisesti päinvastaiseen suuntaan.
Ympäristöpuolue vihreiden kannatus oli helmikuun SVT/Novuksen mittauksessa 3,5 prosenttia. Se jää Ruotsin valtiopäivävaalien äänikynnyksen alle, joten vihreillä riittää haasteita ennen syyskuun tosikoitosta.
Göteborgin vihreät ovat nyt lyöneet ekopäänsä yhteen ja tuloksena on ehdotus, joka varmasti tulee herättämään keskustelua valitsijoiden keskuudessa. Tavallisia ruotsalaisia vanhempia tavallisista kaupunginosista kannustetaan laittamaan lapsensa ongelmalähiöiden kouluihin, kertoo Göteborgs-Posten.
– Vanhemmat saattavat jotenkin ajatella, että se on vain minun lapseni, jolla on ruotsi äidinkielenään kyseisessä koulussa. Mutta jos porukoita kannustetaan tekemään tuo valinta yhdessä, niin silloin ei olisi niin suurta syytä huoleen, pohtii vihreiden Göteborgin valtuustoryhmän johtaja Karin Pleijel.
Keinot loppuu, konstit jää
Vihreitä raastaa ympäristöasioiden lisäksi Ruotsin ehkä keskeisin yhteiskunnallisin kysymys ja epäkohta eli väestön eriytyminen. Niinpä sekä ilmastokysymykset, että segregaatio ovat Göteborgin vihreiden keskeiset teemat syksyn vaaleissa.
– Göteborgista on mahdollista kehittyä ylpeä ja kansainvälinen kaupunki. Olen kuitenkin syvästi huolissani juuri nyt meneillään olevasta kehityksestä, se on aivan kauheata. Segregaatiosta on päästävät eroon.
Keinot syrjäytymisen ja eriytymisen vähentämiseksi ovat vihreiden mukaan moninaiset, kaupunkisuunnittelusta alkaen. Uudet asuinalueet ja koulut niiden sisällä on sijoitettava siten, että väestöpohja olisi mahdollisimman monipuolinen.
Tärkeätä on myös päästä vaikuttamaan niihin vanhempiin, joilla on ”vahvempi sosioekonominen tausta”. Jotta nämä laittaisivat lapsensa kaupungin kaikkein ongelmallisimpien lähiöiden kouluihin.
Vihreiden ääniosuus valtakunnallisissa vaaleissa Göteborgissa vuonna 2018 oli 6,9 prosenttia.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kouluvalinnat Karin Pleijel ympäristö- ja ilmastokysymykset vaaliteemat kunnallispolitiikka monikulttuurius kaupunkisuunnittelu valtiopäivävaalit 2022 eriytyminen segregaatio ongelmalähiöt Ympäristöpuolue vihreät Göteborg maahanmuuttajat Syrjäytyminen Ruotsi vihreät
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ruotsi ei haluaisi Ukrainan pakolaisia – Lähi-idästä ja Afrikasta tulevat kelpaavat kyllä

Kehityksen suunta on selvä: Segregaatio lisääntyy koko Ruotsissa ja ongelmalähiöiden määrä kasvaa
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.