Arki pääkaupunkiseudun kouluissa on aina vain rauhattomampaa ja väkivaltaisempaa. Rauhattomuuden lähteenä on usein maahanmuuttajataustainen lapsi, joka ei pärjää muun luokan mukana ja ryhtyy siksi häiriköimään. Yhä useampi lapsi ja nuori kantaa teräasetta mukanaan kadulla ja koulussa. Espoossa suomalaisisät ovat ottaneet yhteyttä lehteen kertoakseen omien lastensa kokemasta väkivallasta ja koulujen vähättelevästä suhtautumisesta, jossa kaikki pannaan rasismin piikkiin.

Kaksi espoolaista isää on kertonut Länsiväylä-lehdelle heidän lastensa kouluissa esiintyvästä rauhattomuudesta ja väkivallasta. Isien mukaan ongelman ytimessä ovat maahanmuuttajataustaiset lapset, joista osa ryhtyy häiriköimään muiden koulunkäyntiä, koska eivät pärjää muun luokan mukana. Kaikki maahanmuuttajalapset eivät tietenkään häiriköi, mutta parikin häirikköä per luokka riittää tekemään muiden oppimisesta vaikeaa.

– Lystin maksava keskiluokka rupeaa kyseenalaistamaan, onko homma enää hallussa, toinen isistä toteaa.

”Rasismi tai ainakin rakenteellinen rasismi”

Jutun mukaan isät ovat yrittäneet keskustella ongelmista koulun kanssa, mutta törmänneet rasismisyytöksiin. Opettajilla on taipumus pitää kantasuomalaista lasta aina syyllisenä, vaikka suomalaislapsi olisi pahoinpitelyn uhri. Isien mielestä tilanne on täysin epäreilu.

– Narratiivi on lähes aina se, että maahanmuuttajataustainen lapsi on rasismin tai ainakin rakenteellisen rasismin uhri, riippumatta siitä, mitä tosiasiat kertovat, toinen isistä kertoo.

Espoolaisisät esiintyvät jutussa anonyymeina ja joutuvat erikseen vakuuttelemaan olevansa ”varmasti ihan täysijärkisiä ihmisiä”. Rasistileiman pelko on siis juurtunut syvälle. Myös Länsiväylä-lehden päätoimittaja on joutunut erikseen perustelemaan, miksi lehti julkaisi huolestuneiden vanhempien haastattelun ja nosti esille myös maahanmuuton käsitellessään kouluissa esiintyviä häiriöitä ja väkivaltaa.

Kouluvalinnalla suuri merkitys lapsen koulurauhaan

Ei siis ihme, että ”koulushoppailun” suosio on kasvanut. Suomen Uutiset julkaisi viime kesäkuussa laajan artikkelin koulujen eriytymisestä. Vasemmiston lääke tähän ongelmaan tuntuu olevan valinnanvapauden rajoittaminen entisestään, eli koulushoppailun kieltäminen.

Ruotsissa vihreät ovat puolestaan lähteneet kannustamaan ”käänteistä koulushoppailua”, eli vihreät vaativat ruotsalaisvanhempia laittamaan lapsensa kaupungin kaikkein ongelmallisimpien lähiöiden kouluihin. Tällä tavalla maahanmuuttajalapsilla olisi paremmat mahdollisuudet oppia ruotsia.

Kouluväkivalta raaistunut

Pojat ovat poikia ja pientä tönimistä on aina, mutta espoolaisisien mukaan ”tiettyjen uusien etnisten ryhmien” saapumisen jälkeen Suomen kouluihin on tullut silmitöntä väkivaltaa, kostamista ja jengiytymistä.

– Maahanmuuttajat ovat alkaneet liikkua kouluissa jengeissä, jotka ovat hyvin usein teräaseilla aseistautuneita ja pitävät kouluja ihan panttivankeinaan, toinen isistä kertoo.

Nuorten tekemän väkivallan raaistumisesta ja teräaseiden mukana kantamisen yleistymisestä on puhuttu jo pitkään. Nyt jopa poliisi alkaa myöntää, että Suomessakin on väkivaltaisia maahanmuuttajajengejä. Tämä on asia, jonka varsinkin ylikomisario Jari Taponen on pitkään ja sitkeästi yrittänyt julkisuudessa kiistää.

Espoolaisisät vaativat lapsilleen koulurauhaa. Heidän mielestään koulujen pitäisi uskaltaa puuttua häiriköintiin ja väkivaltaan myös silloin, kun tekijöinä ovat maahanmuuttajataustaiset lapset. Isät pelkäävät, että jos koulut eivät tee mitään, seurauksena on koston kierre, kun suomalaislapset lähtevät porukalla kostamaan pahoinpitelyjä.

SUOMEN UUTISET