Ukrainasta sotaa pakenevat ihmiset joutuvat kohtaamaan omat pelkonsa ja kaikki muutkin tunteet, joita kauhu ja epävarma tulevaisuus saavat aikaan. Raja-asemilla tilanne saattaa helposti kärjistyä, kun kaikki yrittävät turvaan yhtä aikaa. Turva tarkoittaa heikoimman oikeutta.

Ukrainasta on paennut sotaa jo miljoona ihmistä. Raja-asemilla on ankara tungos ja odottajien olosuhteet ovat monesti epäinhimilliset. Viranomaisten mielestä kotinsa ja puolisonsa sotaan jättäneet ukrainalaiset äidit ja heidän lapsensa ovat ensisijainen huomion kohde rajalla.

”Meitä kohdeltiin kuin eläimiä”

Ulkomaalaiset nuoret ovat monesti toista mieltä. Joukossa on sekä kotimaassaan etuoikeutettuun eliittiin kuuluvia opiskelijoita, että Euroopasta parempaa elämää hakevia ihmisiä kehittyvistä maista.

– Meitä kohdeltiin kuin eläimiä, sanoo avaruusinsinööriksi opiskeleva zimbabwelainen Barlaney Mufaro Gurure, joka tilittää kohteluaan varsovalaisessa hotellissa.

”Rasismia ja valkoisten ylivaltaa”

Kun Gururen ja hänen neljän afrikkalaisen opiskelukaverinsa vuoro tuli ylittää raja, vartija työnsi heidät sivuun ja päästi ukrainalaiset naiset ja lapset opiskelijoiden ohitse. Joukko joutui odottamaan omaan ylitysvuoroaan monta tuntia.

– Tämä on rasismia ja valkoisten ylivaltaa, sanoo puolestaan brittiläinen lääketieteen opiskelija ylitettyään rajan Romaniaan.

– Ihmiset puolustelevat omaa käytöstään ja sanovat, että ukrainalaiset rajaviranomaiset laittavat omat kansalaisensa etusijalle, mitä se oikein tarkoittaa?

SUOMEN UUTISET