LEHTIKUVA
Ukrainalaiset ensin – maasta pakenevat ulkomaalaiset opiskelijat syyttävät Ukrainan ja Puolan rajaviranomaisia rasismista
Ukrainasta sotaa pakenevat ihmiset joutuvat kohtaamaan omat pelkonsa ja kaikki muutkin tunteet, joita kauhu ja epävarma tulevaisuus saavat aikaan. Raja-asemilla tilanne saattaa helposti kärjistyä, kun kaikki yrittävät turvaan yhtä aikaa. Turva tarkoittaa heikoimman oikeutta.
Ukrainasta on paennut sotaa jo miljoona ihmistä. Raja-asemilla on ankara tungos ja odottajien olosuhteet ovat monesti epäinhimilliset. Viranomaisten mielestä kotinsa ja puolisonsa sotaan jättäneet ukrainalaiset äidit ja heidän lapsensa ovat ensisijainen huomion kohde rajalla.
”Meitä kohdeltiin kuin eläimiä”
Ulkomaalaiset nuoret ovat monesti toista mieltä. Joukossa on sekä kotimaassaan etuoikeutettuun eliittiin kuuluvia opiskelijoita, että Euroopasta parempaa elämää hakevia ihmisiä kehittyvistä maista.
– Meitä kohdeltiin kuin eläimiä, sanoo avaruusinsinööriksi opiskeleva zimbabwelainen Barlaney Mufaro Gurure, joka tilittää kohteluaan varsovalaisessa hotellissa.
”Rasismia ja valkoisten ylivaltaa”
Kun Gururen ja hänen neljän afrikkalaisen opiskelukaverinsa vuoro tuli ylittää raja, vartija työnsi heidät sivuun ja päästi ukrainalaiset naiset ja lapset opiskelijoiden ohitse. Joukko joutui odottamaan omaan ylitysvuoroaan monta tuntia.
– Tämä on rasismia ja valkoisten ylivaltaa, sanoo puolestaan brittiläinen lääketieteen opiskelija ylitettyään rajan Romaniaan.
– Ihmiset puolustelevat omaa käytöstään ja sanovat, että ukrainalaiset rajaviranomaiset laittavat omat kansalaisensa etusijalle, mitä se oikein tarkoittaa?
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kauhu avaruusinsinööri Barlaney Mufaro Gurure etoikeutettu eliitti valkoinen ylivalta rajaruuhkat Ukrainan sota Venäjän hyökkäys rajaviranomaiset ulkomaalaiset opiskelijat pelko Eurooppa Puola Rasismi Ukraina Romania pakolaiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
EU-komissio esittää: Tilapäinen suojelu tuomassa unionin alueelle myös Ukrainaan aiemmin saapuneita turvapaikanhakijoita – hallintovaliokunta haluaa rajata tulijat
Ruotsi ei haluaisi Ukrainan pakolaisia – Lähi-idästä ja Afrikasta tulevat kelpaavat kyllä
Ukrainan kansan puolustustaistelu hillinnyt pakolaismääriä – sadat tuhannet äidit ja lapset hakeutuneet turvaan naapurimaihin
Naamiot on riisuttu: Sota Ukrainassa tietää loppua arvoliberaalille politiikalle
Puola majoittaa Ukrainan pakolaisia neuvostodiplomaattien luksushotelliin
PS-Naiset: Ukrainalaiset naiset ja lapset nopeasti osaksi yhteiskuntaa
Tavio: Muita siirtolaisia ei pidä päästää Suomeen ukrainalaisten siivellä
Viikon suosituimmat
Keskisuomalaisen päätoimittaja Yle-pomo Riikka Räisäsestä: Näillä näytöillä joku muu päätoimittaja olisi jo eronnut
Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola arvioi, että Riikka Räisäsen asemassa joku muu päätoimittaja olisi jo joutunut eroamaan tehtävästään.
Poliisi nappasi Helsingin yliopiston kunniatohtorin kiinni kahdesti – ensin Kööpenhaminassa, sitten Tukholmassa
Palestiina-huivin harteilleen kietonut ilmastoaktivisti ja kunniatohtori Greta Thunberg pidätettiin viime viikolla Israelin vastaisen mielenosoituksen aikana Tanskan pääkaupungissa Kööpenhaminassa. Thunberg on myös Suomen ja Ruotsin poliisin vanha tuttu.
Halla-aho: Arvelen, että moni muukin kuin persukansa alkaa ymmärtää Ylen prioriteetteja – ”Leikkausvaraa riittää myös tulevaisuudessa”
Samana päivänä kun maltilliset leikkaukset julkistettiin, Yle ilmoitti aloittavansa somalin- ja arabiankielisen uutispalvelun.
Antikainen: Yle on väärässä – uutiset somaliaksi ja arabiaksi eivät auta sopeutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan
Torstaina 12.9. Yle ilmoitti aloittavansa arabian- ja somalinkieliset uutispalvelut 23.9. Yle perustelee päätöstään sillä, että se auttaa kyseisiä kieliä puhuvia sopeutumaan yhteiskuntaan ja ymmärtämään paremmin suomalaista elämäntapaa. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä somalian- ja arabiankielisten uutisten lisääminen ei edistä maahanmuuttajien integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin.
Purra oudoksuu Ylen valikoivaa tarmokkuutta – Jos väläytetään jopa Pikku Kakkosen tai MM-hiihdon lakkauttamista, miten rahaa ja energiaa riittää somalian- ja arabiankielisiin uutislähetyksiin?
Yle ilmoitti torstaina aloittavansa somalin- ja arabiankielisen uutispalvelun. Ylen Ykkösaamussa tänään vieraillut puheenjohtaja, valtionvarainministeri Riikka Purra oudoksuu Ylen valintoja,
Nuorisokoteja myydään rikollisjengeille: ”Todellisuus muistuttaa karmeaa pilaa”
Netin .se-päätteisillä kauppapaikoilla saattaa tulla vastaan otsikko: ”Hyvämaineinen ja erittäin kannattava nuorisokoti myynnissä – luvat kunnossa”. Ostajaksi kelpaa kuka vain – vaikka jengirikollinen. Ruotsin poliisin mukaan useita kuntien ja valtion rahoittamia nuorisokoteja pyörittääkin jo järjestäytynyt rikollisuus.
Vihersiirtymän vaikeudet kasaantuvat – akkutehdas kuilun reunalla: ”En ihmettele, jos konkurssi olisi edessä puolen vuoden sisällä”
Kiinalaisautojen esiinmarssi kiristää kilpailua autonvalmistajien välillä. Eurooppalaiset sähköautojen valmistajat leikkaavat tuotantoaan. Vuonna 2025 tuotetaan viisi kertaa kysyntää enemmän akkukennoja. Vihreän siirtymän vauhtisokeus voi käydä kalliiksi sijoittajille ja akkutehtaiden työntekijöille.
Päivän Pointti: Elokapina huutelee herkästi omien oikeuksiensa perään, mutta loukkaa samalla tietoisesti muiden liikkumisvapautta
Elokapina-liike vähät välittää muiden ihmisten oikeudesta liikkua kaupunkialueella, koska elokapinalaisten mukaan liikkumisen vapaus saa väistyä elokapinalaisten oikeuksien tieltä. Äskettäin Elokapina on vaatinut syytesuojaa syyttäjälaitokselta.
Työmarkkina-asiaa: Miko Bergbom ja Niko Ohvo ravistelevat syväjähmettynyttä Hakaniemeä – miksi Suomessa ei ole talouskasvua?
Harrisin ja Trumpin suuri vaaliväittely: Valheita, vanhojen kaivelua ja kiertelyä
Nyt se vihdoinkin toteutui: Kamala Harris ja Donald Trump kohtasivat toisensa kasvokkain ensimmäistä kertaa elämässään. Philadelphiassa ilman yleisöä pidetty suuri vaaliväittely tulee jäämään ehdokkaiden ainoaksi kohtaamiseksi. Väittelyn aiheita olivat muun muassa talous, abortti, maahanmuutto, terveydenhuolto, sodat ja ilmastonmuutos.