Puola aikoo ottaa entisen neuvostodiplomaattien luksushotellin Ukrainan pakolaisperheiden käyttöön. Myös venäläismiljardööreiltä takavarikoitujen luksusjahtien käyttämistä pakolaisten majoittamiseen on ehdotettu. Puolaan tulee pakolaisina paljon muitakin kuin ukrainalaisia. Siinä sivussa Valko-Venäjän hybridisota irakilaisia siirtolaisia käyttäen jatkuu yhä.

Naapurimaihin paenneiden ukrainalaisten määrä on noussut jo noin miljoonaan. Yli puolet pakolaisista on suunnannut tiensä Puolaan. Niinpä majoituspaikoista on alkanut tulla pulaa, kertoo Notes from Poland -blogi.

Entiset neuvostodiplomaattien asunnot pakolaisille

Varsovan pormestari on päättänyt sijoittaa Ukrainasta tulleita pakolaisperheitä neuvostovallan aikaiseen luksushotelliin, jota käytettiin Neuvostoliiton suurlähetystön henkilökunnan ja vierailevien diplomaattien majoittamiseen.

1970-luvulla rakennettu valtavan kokoinen betonikolossi edustaa neuvostoarkkitehtuurin huippusaavutuksia (video). Neuvostoliiton hajottua 1990-luvun alussa rakennus on ollut tyhjillään ja sen omistuksesta on käyty kiistaa Puolan ja Venäjän valtioiden välillä. Samanlaisia kiistoja käydään yhä useiden neuvostoaikaisten rakennusten hallinnasta Varsovassa.

Vuonna 2016 Varsovan käräjäoikeus määräsi Venäjän valtion luovuttamaan rakennuksen Puolalle ja maksamaan korvauksia sen laittomasta käytöstä. Venäjä on kieltäytynyt noudattamasta oikeuden päätöstä vedoten siihen, että kyseessä on lähetystöalue.

Nyt Varsovan pormestari sai kuitenkin tarpeekseen ja julisti, että rakennus tullaan ottamaan Ukrainasta paenneiden lapsiperheiden majoituskäyttöön. Puolan ulkoministeriö on samoilla linjoilla. Ulosottomies on jo lähetetty toimeenpanemaan päätöstä.

Puolalaiset erittäin pakolaismyönteisiä

Vuosikymmeniä tyhjillään ollut rakennus vaatii siivousta ja pientä remonttia, mutta vapaaehtoisia siivoojia löytynee kyllä. Kyselytutkimusten mukaan puolalaiset suhtautuvat erittäin myönteisesti ukrainalaisiin pakolaisiin.

Lähes kaikki puolalaiset (yli 90 prosenttia) ovat valmiita ottamaan vastaan ukrainalaisia pakolaisia. Lähes kaksi kolmesta on jopa valmiita auttamaan heitä henkilökohtaisesti. Vastauksissa tulee toki vahvasti ilmi sellainenkin asenne, että ”otetaan vastaan vain kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevat”, eli ”otetaan pakolaisiksi naiset ja lapset, jotta miehet voivat jäädä pysäyttämään Putinin”.

Pakolaisten majoittamiseen on ehdotettu myös muita luovia ratkaisuja. Yhdysvaltalais-puolalainen toimittaja ja kirjailija Anne Applebaum ehdottaa twiitissään, että venäläisiltä oligarkeilta takavarikoituja huvijahteja voisi käyttää pakolaisten majoittamiseen.

Puolaan virtaa muitakin kuin ukrainalaisia

Puolan YK-suurlähettiläs Krzysztof Szczerski kertoo, että Puolaan on Ukrainasta tullut ainakin 125 eri kansallisuuden edustajia. Tulijoita on muun muassa Nigeriasta, Marokosta, Intiasta, Afganistanista, Iranista, Turkista, Valko-Venäjältä ja Venäjältä.

Jotkut tulijat ovat Ukrainassa opiskelleita tai työskennelleitä muiden maiden kansalaisia, mutta joukossa on myös sellaisia henkilöitä, jotka matkustivat ensin Valko-Venäjälle yrittämään laittomasti Puolan rajan yli osana presidentti Aljaksandr Lukašenkan hybridioperaatiota. Nyt he ovat siirtyneet Ukrainan puolelle rajaa yrittäen hivuttautua Puolaan pakolaisvirran mukana ”ulkomaisiksi opiskelijoiksi” tekeytyen.

Hallintovaliokunta: hybridivaikuttaminen torjuttava

Suomessa eduskunnan hallintovaliokunta kannattaa EU:n tilapäisen suojelun direktiivin aktivoimista Ukrainasta pakenevien auttamiseksi, mutta samalla korostaa, että henkilöryhmät on määritettävä tarkasti rajaten tilapäinen suojelu vain Ukrainan sotaa pakeneviin.

Hallintovaliokunnan kannanotossa kiinnitetään huomiota myös hybridivaikuttamiseen. Ukrainalaisia siis halutaan auttaa, mutta samalla tulee varmistaa, ettei järjestelyä käytetä hyväksi.

SUOMEN UUTISET