Sisäministeriön kohua herättänyt selvitys oleskelulupien myöntämisestä vuosina 2015–2016 saapuneille kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille henkilöille julkaistiin viime torstaina. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen arvostelee ankarasti jopa hallituksenkin tyrmäämää selvitystä ja vihreiden lannistumatonta intoa jakaa oleskelulupia turvapaikkashoppailijoille.

Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) ehdotti selvityksessä ratkaisuksi ns. kertalaillistamista, joka koskisi kaikkia ennen 31.12.2016 saapuneita kielteisen päätöksen saaneita henkilöitä. Hallituspuolueista SDP ja keskusta tyrmäsivät selvityksen marraskuussa.

– Ministeri Mikkonen kieltäytyi ottamasta kantaa asiaan torstain kyselytunnilla ja väisteli aihetta puhumalla kotouttamisen tärkeydestä. Ilmeisesti tuhannet luvattomasti maassa oleskelevat ihmiset saavat jäädä Suomeen vapaasti, eikä hallitus tee mitään edistääkseen kielteisen päätöksen saaneiden palauttamista, elleivät nämä henkilöt halua palata vapaaehtoisesti, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen moittii.

– Sen sijaan vuosien laittomasta maassa oleskelusta tullaan palkitsemaan oleskeluluvalla. Jopa hallituskumppanit SDP ja keskusta ovat tyrmänneet selvityksen, mutta se ei vihreitä tunnu haittaavan. Pääasia, että kaikille turvapaikkashoppailijoille saadaan jaettua oleskeluluvat.

Avoin kutsu turvapaikkashoppailijoille

Selvityksen mukaan kertalaillistaminen tehtäisiin erillislailla, sillä nykyisten ulkomaalaislain pykälien muuttaminen koetaan liian haastavaksi. Kriteerit täyttäviä henkilöitä on arvioitu olevan Suomessa noin 3 000, valtaosa heistä Irakin kansalaisia.

– Oleskeluluvan myöntäminen kielteisestä turvapaikkapäätöksestä huolimatta on avoin kutsu turvapaikkashoppailijoille. Kertaluonteisuudesta puhuminen on yhtä tyhjän kanssa, sillä seuraavan hakijavyöryn jälkeen ollaan jälleen samassa tilanteessa pohtimassa uutta kertaluonteista ratkaisua. Ainoa kestävä ratkaisu on palauttaa kielteisen päätöksen saaneet ja ottaa säilöön palautusta odottavat ennen kuin he ehtivät kadota maan alle, Antikainen toteaa.

Vuosien hyssyttely pahentanut tilannetta

Myös ulkomaalaistaustaisten rikollisuus on noussut otsikoihin useaan otteeseen lähiaikoina. Pääkaupunkiseudulla on ollut useita katujengien yhteenottoja sekä etenkin nuoriin kohdistuvia ryöstöjä. Oulussa vangittiin helmikuun alkupuolella kolme ulkomaalaistaustaista miestä epäiltynä törkeästä lapsenraiskauksesta. Uhreina oli kaksi alaikäistä tyttöä.

– Ruotsissa useita lähiöitä hallitsevat väkivaltaiset katujengit, jotka eivät kunnioita poliisia tippaakaan. Myös Suomessa ulkomaalaistaustaiset katujengit kylvävät kauhua etenkin pääkaupunkiseudulla. Vuosien hyssyttely on vain pahentanut tilannetta. Näiden katujengien jäsenillä ei ole pienintäkään halua integroitua suomalaiseen yhteiskuntaan, vaan suomalaiset nähdään vain helppoina uhreina, jotka saadaan hiljennettyä huutamalla rasismia.

– Ruotsin tilanne osoittaa selkeästi, mihin rajoittamaton maahanmuutto johtaa. Yhteiskuntamme turvallisuus on vaakalaudalla, mikäli tätä kehitystä ei saada pysäytettyä. Rikollisuuteen tulee puuttua välittömästi, ja vakaviin rikoksiin syyllistyneet on karkotettava maasta, Antikainen vaatii.

Suomen Uutiset