Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan valtiot tuovat huomattavan osan vehnästään Ukrainasta ja Venäjältä. Leivän hinnannousu saattaa enteillä uutta arabikevättä, jolloin ei taistella demokratiasta vaan ruoasta, ennustaa Aljazeera.

Venäjä on maailman suurin vehnän viejä ja Ukraina on viiden suurimman joukossa. Vehnänkorjuun pitäisi alkaa heinäkuussa ja sato-odotukset olivat hyvät. Sitten alkoi Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja ”mustan mullan” alueille.

Turkki tuottaa itse puolet kuluttamastaan vehnästä ja on tuonut 85 prosenttia lopusta Venäjältä ja Ukrainasta. Turkin hallitus on sanonut maan pystyvän itse korvaamaan mahdollisen puuttuvan tuonnin mutta kyse voi olla vaalilupauksesta. Vehnän hinta nousee joka tapauksessa edelleen jyrkästi. Kuten myös energian hinta.

Arabimaailma veitsen terällä

Turkin tilanne on vielä kohtuullinen verrattuna Egyptiin, Tunisiaan ja Libanoniin, puhumattakaan Jemenistä tai Sudanista. Tunisia ei ole pystynyt maksamaan viimeisiä vehnäntoimituksia, ja maassa on jo pulaa kansalaisten perusravintoon kuuluvasta pastasta ja kuskusista. Itse asiassa koko arabimaailma tuo huomattavan osan vehnästään Ukrainasta ja Venäjältä.

– Ukraina toimittaa valtavan määrän viljaa useimpiin kyseisistä maista, jotka jo muutenkin ovat veitsen terällä. Pieninkin seikka, joka häiritsee leivän hintaa saattaa johtaa vakaviin levottomuuksiin, toteaa Lähi-idän politiikan professori Monica Marks Aljazeeran haastattelussa.

SUOMEN UUTISET