Ruotsia vastaan on suunnattu mittava vaikutuskampanja sosiaalisessa mediassa, kertoo maan yleisradio. Ääri-islamisteihin liitetyt tilit trollaavat valheita ruotsalaisten viranomaisten suorittamista pakolaislasten kidnappauksista. Kampanjan myötä terrori-iskujen uhka on kasvanut.

Kampanja viranomaisia ja kuntia vastaan käynnistyi 28. joulukuuta ja viime aikoina viestien äänenpainot ovat nousseet ja niiden sävy käynyt yhä jyrkemmäksi. Arabiankielisissä somekanavissa levitetyt viestit tavoittavat kymmenien miljoonien yleisön ja niiden sanoma on yhtenenevä: Ruotsin viranomaiset kaappaavat lapsia turvapaikanhakijoilta.

Salaliittoteorioissa puhutaan suoraan myös sodasta islamia vastaan.

– Viime viikolla kampanjointi on lisääntynyt voimakkaasti ja kommenteissa kannustetaan kansaa uhkailuihin ja terrori-iskuihin ruotsalaisviranomaisia vastaan, kertoo psykologisen maanpuolustuksen operaatiopäällikkö Mikael Tofvesson.

– Sekä kunnat, että niiden sosiaaliviranomaiset ovat joutuneet kohdistetun hyökkäyksen kohteeksi.

Valheviestinnällä vastaanottavainen yleisö

Ruotsissa on suuri määrä ihmisiä, jotka ovat vastaanottavaisia islamistiselle disinformaatiolle. Kyseessä ovat vailla ruotsalaiskontakteja rinnakkaisyhteiskunnissa ja ongelmalähiöissä elävät, vähän koulutetut ja kielitaidottomat, järjestäytyneen yhteiskunnan toimintamalleista tietämättömät henkilöt.

Ruotsin turvallisuusviranomaiset tekevät tiivistä yhteistyötä mutta eivät tilanteen ollessa päällä kommentoi keinoja, jolla kampanja ja sen mahdolliset seuraukset pyritään estämään. Myöskään kampanjan takana olevat tahot ja niiden vaikutteet ovat toistaiseksi hämärän peitossa.

Kampanjan sylttytehtaaksi on epäilty imaameja, jotka on määrätty karkotettavaksi Ruotsista, mutta karkotusta ei syystä tai toisesta ole voitu toteuttaa. On myös mahdollista, että hyökkäyksillä on jotakin tekemistä Isis-naisten kotiinpaluun ja heidän lastensa huostaanoton kanssa.

SUOMEN UUTISET