Ukrainassa on 44 miljoonaa asukasta. Venäjän täysimittainen hyökkäys johtaisi mitä todennäköisimmin inhimilliseen katastrofiin ja miljoonien ihmisten pakoon sodan jaloista. Ukrainan Ruotsin suurlähettilään mukaan yhtenäinen kansa aikoo kuitenkin taistella Ukrainan itsenäisyyden puolesta.

Amnesty International on varoittanut humanitaarisesta katastrofista Itä-Euroopassa, jos Ukrainan kriisi laajenee täysimittaiseksi sodaksi. Sodan seurauksena miljoonat ihmiset etsisivät turvapaikkaa muualta Euroopasta. Jo tällä hetkellä Ukrainassa on 1,8 miljoonaa sisäistä pakolaista.

Vuoden 2015 pakolaisaallossa EU:n alueelle saapui yli 1, 2 miljoonaa turvapaikanhakijaa. Suomeen heistä tuli runsaat 32 000. Venäjän hyökkäyksen seurauksena Ukrainasta lähtisi pakolaiseksi jopa viisi miljoonaa ihmistä. Se voi olla myös yksi Venäjän tavoitteista Euroopan vakauden horjuttamiseksi.

Toivotaan parasta – valmistaudutaan pahimpaan

Ukrainan Ruotsin suurlähettiläs Andrij Plachotnjuk sanoo mahdolliseen humanitaariseen katastrofiin viitaten, että jokainen maa päättää itse siitä, missä määrin ottaa vastaan sotaa pakenevia ihmisiä. Suomi on sisäministeriön mukaan varautunut mahdollisiin pakolaisiin Ukrainasta.

– Venäjä on kantaa vastuun humanitaarisesta kriisistä. Ukrainan hallitus tekee kansainvälisten kumppaniensa ja järjestöjen kanssa kaikkensa auttaakseen tavallisia ihmisiä ja lieventääkseen heidän kärsimyksiään, Plachotnjuk sanoo SVT:n haastattelussa.

– Jos tilanne eskaloituu pakolaiskriisiksi, kansainvälinen yhteisö tekee tarvittavat päätöksen tilanteen hallitsemiseksi. Teemme kuitenkin parhaamme, ettemme joutuisi tällaiseen tilanteeseen.

Suurlähettiläs painottaa Ukrainan kansan yhtenäisyyttä. Ihmiset ovat päättäneet puolustaa maataan, eivätkä he ole lähdössä pakoon.

SUOMEN UUTISET