Syyrian hallituksen joukkojen hyökkäys kapinallisia vastaan Idlibin maakunnassa on ajanut 700 000 ihmistä maanpakoon kohti Turkkia. Venäjän tukemat Syyrian ilmavoimat ovat pommittaneet viikon aikana kymmeniä kohteita Syyrian luoteisosassa. YK varoittaa jälleen kerran pakolaiskriisin kärjistymisestä.

YK:n erikoislähettiläs James Jeffrey totesi online-tiedotustilaisuudessaan, että hallituksen masinoimat pommitukset ovat kohdistuneet pääosin siviilejä vastaan. Idlibin maakunta on viimeinen merkittävä kapinallisten tukialue ja sinne on paennut lähes yhdeksänvuotisen sodan aikana miljoonia ihmisiä eri puolilta Syyriaa.

Pakolaiskriisi taas ovella

-Alueella on käynnissä massiivinen operaatio satojen neliökilometrien alueella ja hallituksen joukot ovat työntäneet 700 000 ihmistä liikkeelle kohti Turkin rajaa. Jälleen on syntymässä kansainvälinen kriisi, Jeffrey sanoi. Turkissa on tällä hetkellä 3,6 miljoonaa Syyrian pakolaista.

Turkki pelkää uutta pakolaisaaltoa ja on syyttänyt Venäjää yhteisen rajavalvontasopimuksen rikkomisesta. Presidentti Recep Tayyip Erdogan kehotti kovasanaisesti Venäjää pohtimaan asemaansa ja sitoumuksiaan Syyriassa ja varoitti erityisen painokkaasti jättämään Turkin valvontapisteet rauhaan.

-Kärsivällisyytemme on käymässä vähiin. Ryhdymme kaikkiin tarpeellisiin toimiin, jos pommitukset eivät lopu, presidentti raportoi toimittajille keskusteluistaan, joita hän on käynyt Venäjän johdon kanssa.

Syyrian talousvaikeudet operaation takana

Hyökkäyksen takana on Hurriyet-uutispalvelun mukaan Syyrian hallituksen tavoite varmistaa pääkaupunki Damaskoksen ja Aleppon yhdistävän M5-valtatien turvallisuus. Aleppo oli ennen sotaa 2,1 miljoonalla asukkaallaan maan suurin kaupunki.

Tie on erityisen tärkeä Syyrialle, jonka talous on ollut tavallistakin suuremmissa vaikeuksissa viime kuukausina. Maan valuutta on heikentynyt ja kansalaisilla on vaikeuksia peruselintarvikkeidenkin hankkimisessa.

Syyrian sota on ollut Venäjälle poliittinen menestys mutta taloudellisesti se on käymässä yhä raskaammaksi. Moskova tukee siten Syyrian hallituksen tavoitteita talouden piristämiseksi – Turkin kanssa solmitun sopimuksen uhallakin.

SUOMEN UUTISET

SUOMEN UUTISET