Turkki aloitti maanantaina uhkauksensa mukaisesti Isis-vankien lähettämisen kotimaihinsa. Ensimmäisenä aamulla varhain lähti amerikkalaistaistelija, jonka määränpääksi tosin koitui todennäköisesti jokin USA:n kuulustelukeskuksista. Pohjoismaista oman ensimmäisen vangitun Isis-kansalaisensa joutui vastaanottamaan Tanska.

Myöhemmin viikolla Turkki lähettää kotiin vielä kymmenen saksalaista ja yksitoista ranskalaista ISIS-järjestön jäsenenä vangittua henkilöä. Saksalaisten joukossa on Saksan ulkoministerin tiedottajan mukaan kolme miestä, viisi naista ja kaksi lasta. Myös kaksi irlantilaista pyritään laittamaan matkalle piakkoin.

Ruotsin ja Suomen kansalaisia ei tiettävästi ole Turkin Isis-vankien joukossa. Epäillyt terroristikansalaiset ovat al-Holin leirillä, joka ei ole turkkilaisten hallinnassa.

Turkki reagoi nopeasti

Turkki toteutti uhkauksensa harvinaisen nopeasti, sillä maan ulkoministeri Süleyman Soylu esitti uhkauksensa perjantaina. ”Emme ole muiden maiden Isis-jäsenten hotelli”, ministeri lohkaisi tuolloin. Turkki on tosin jo pitkään kritisoinut Euroopan maita haluttomuudesta ottaa vastaan omia, terroristeiksi epäiltyjä kansalaisiaan.

Turkin viranomaiset ovat uhanneet lähettää takaisin myös ne henkilöt, joilta on viety uuden kotimaan kaksoiskansalaisuus. Tämä koskee erityisesti joitakin Hollannin ja Ison-Britannian ex-kansalaisia. Isis-vankeja on Turkissa vielä 1 149. Toistaiseksi ei ole selvää, aiotaanko heidät kaikki lähettää pois maasta.

SUOMEN UUTISET