Tanskan hallitus aikoo poistaa ISIS-alueilta tulevilta kaksoiskansalaisilta Tanskan kansalaisuuden jo ennen kuin he palaavat maahan. Useat puolueet sekä hallituksessa että oppositiossa tukevat esitystä ja lakimuutoksen käsittelyä kiireellisenä. Perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra ihmettelee, miten asiat, jotka Tanskassa onnistuvat niin helposti, ovat muka niin mahdottomia toteuttaa Suomessa.

– Tiedän toki, että perustuslain mukaan Suomen kansalaista ei saa estää saapumasta maahan. Tätä on pääministeri Antti Rinnekin (sd.) moneen kertaan korostanut, kun puhe on ollut palaavista ISIS-henkilöistä. Olisiko meidän kuitenkin syytä valtiona tarkastella näitä asioita uudelleen, muuttuneessa turvallisuusympäristössämme?

Suomessa kansalaisuuden voi menettää vain, jos henkilö on syyllistynyt sellaiseen maanpetos-, valtiopetos- tai terrorismirikokseen, josta on säädetty ankarimmaksi rangaistukseksi vähintään kahdeksan vuotta vankeutta.

– Ongelma on tietysti siinä, että minkäänlaisia rikoksia on vaikea osoittaa toteen. Kansalaisuuden voi menettää vain Suomessa annetun rikostuomion perusteella, Purra kertoo.

Tanskassa vasemmistokin suhtautuu kriittisesti maahanmuuttoon

Myös Tanskassa on vasemmistovetoinen hallitus. Purran mukaan Tanskan linja on yleensä aina muita pohjoismaita kriittisempi, myös riippumatta vallassa olevista puolueista.

– Tanskalainen maahanmuuttopolitiikka on ollut jo kauan tiukempaa kuin muualla pohjoismaissa. Kyse ei mielestäni ole vain turvapaikkapolitiikasta, vaan koko maahanmuuttopolitiikan ja kansallisuuden ja kansallisvaltion välinen suhde on tietyllä tapaa erilainen.

– Tanskalaiset poliitikot eivät kainostele puhua kansallisesta edusta, tanskalaisten etujen ensisijaisuudesta tai “hyväntekemisen” haittapuolista, Purra toteaa.

ISIS-alueilta palaavista kaksoiskansalaisista Tanskan pääministeri Mette Frederiksen (sd.) on sanonut, että nämä ihmiset ovat kääntäneet selkänsä Tanskalle ja taistelleet väkivallalla demokratiaa ja tanskalaisen yhteiskunnan vapautta vastaan.

– He uhkaavat turvallisuuttamme. Heitä ei toivota tänne, Frederiksen sanoo.

Suomessa Suojelupoliisi ja useat muut tahot ovat todenneet, että niin sanotut ISIS-äidit lapsineen ovat turvallisuusuhka, mikäli he palaavat Suomeen.

Suomen terrorismilainsäädäntö ei ajan tasalla

Tanska ei osallistu EU:ssa oikeus- ja sisäasiainneuvoston toimiin turvapaikka- tai maahanmuuttoasioissa. Se ei siis myöskään ole hyväksynyt näihin liittyvää direktiivejä eikä sitä sido Euroopan tuomioistuimen päätökset tällä alueella.

– Itsenäisyyttään tarmokkaasti vaaliva maa on hyötynyt poikkeuksellisesta asemastaan – jonka se on ihan itse valinnut. Tanskaa voi pitää monessakin asiassa hyvänä esimerkkinä.

Purran mukaan Suomen muukin terrorismirikollisuuteen liittyvä lainsäädäntö on merkittävästi jäljessä muita pohjoismaita, jopa EU-maita keskimäärin.

– En jaksa pidätellä hengitystäni odotellessa, että tämä hallitus tekisi asialle jotakin. Perussuomalaisille kansalaisten turvallisuus on kaikkein tärkein asia.

SUOMEN UUTISET