Yhdysvaltain liittovaltion tuomari päätti viime viikolla, että Alabamassa syntynyt nainen ei ole enää Yhdysvaltain kansalainen. Syynä se, että nainen oli matkustanut Syyriaan liittyäkseen Isis-terroristijärjestön riveihin. Niinpä naisella ja hänen Syyriassa syntyneellä lapsellaan ei ole näillä näkymin paluuta Amerikan Yhdysvaltoihin.

Tapauksesta on noussut kova kohu Yhdysvalloissa ja tuomaria on painostettu ankarasti olemaan päästämättä Isis-vaimoa takaisin Yhdysvaltoihin. Tuomari Reggie Waltonin mukaan tuhannet raivoisat viestit eivät ole vaikuttaneet hänen ratkaisuunsa. Itse presidentti Donald Trump on ohjeistanut ulkoministeri Mike Pompeota olemaan päästämättä naista takaisin Yhdysvaltoihin.

Isis-vaimo pakeni pakolaisleiriin

Hoda Muthana elää Fox-uutiskanavan mukaan tällä hetkellä leskenä kaksivuotiaan lapsensa kanssa pakolaisleirissä, jonne he pelastautuivat äidin katkaistua Isis-yhteytensä. Lapsen isä on surmansa saanut Isis-taistelija. Nainen oli välien rikkouduttua saanut tappouhkauksia Isis-taistelijoilta ja katsoi parhaaksi paeta. Kertomus perustuu naisen omiin puheisiin.

Muthana lähti collegesta ja kotoaan Alabamasta Syyriaan vuonna 2014. Hän oli radikalisoitunut seurattuaan Isis-järjestön verkkopropagandaa. Muthana kehotti somessa itsekin muslimeja hyökkäyksiin Yhdysvaltoja vastaan. Presidentti Barack Obama olisi hänen mukaansa pitänyt salamurhata.

USA:ssa syntyneet saavat kansalaisuuden

Muthana on hankalassa tilanteessa, koska hänen isänsä, entinen Yemenin diplomaatti ei voi auttaa naista taloudellisesti. Muuten isä saa syytteen terrorismin tukemisesta. Tuomarin näkemyksen mukaan isä on tosin edelleenkin diplomaatti.

Niinpä Hoda Muthana ei ole – tuomarin mukaan – Yhdysvaltain kansalainen, koska diplomaattien lapset eivät saa maan kansalaisuutta, vaikka olisivatkin sattuneet syntymään siellä. Selvennykseksi sanottakoon, että periaatteessa kaikki Yhdysvalloissa syntyneet saavat automaattisesti maan kansalaisuuden.

Katuja haluaisi palata

Hoda Muthana on pyytänyt anteeksi tekojaan ja sanonut haluavansa palata Yhdysvaltoihin, vaikkakin joutuisi oikeuden eteen. Hänen passinsa on peruutettu vuonna 2016 presidentti Obaman kaudella.

Muthanan asianajaja Christina Jump ilmoitti, että he eivät tyydy tuomarin kielteiseen ratkaisuun vaan vievät asian eteenpäin.

SUOMEN UUTISET