

Päivän ensimmäinen ryhmä turvapaikanhakijoita saapuu Tornion järjestelykeskukseen 25. syyskuuta 2015 / LEHTIKUVA
Tynkkynen kysyy hallituksen valmiudesta ottaa väliaikaiset rajatarkastukset käyttöön Turkin tilanteen eskaloituessa: ”Vuoden 2015 virheitä ei saa toistaa”
Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen on jättänyt eduskunnassa tänään kirjallisen kysymyksen hallituksen mahdollisista toimista, mikäli Turkin päätös avata EU:n vastainen raja eskaloituu uudeksi siirtolaiskriisiksi, kuten on ennakoitu.
– Jo ensitiedot Turkista kertovat, että satojen siirtolaisten joukko on lähtenyt kohti Eurooppaa Turkin päätöksen seurauksena. Tämä on todennäköisesti kuitenkin vasta alkusoittoa, joten on varauduttava siihen, että suuret siirtolaisjoukot lähtevät tulemaan kohti Eurooppaa tämän päätöksen seurauksena ja hallitsemattoman maahanmuuton lieveilmiöt ihmiskaupasta terrorismiin kääntyvät taas nousuun, Sebastian Tynkkynen varoittaa.
Suomen aloitettava rajatarkastukset
Turkissa arvioidaan olevan tällä hetkellä noin 3,6 miljoonaa Syyriasta tullutta turvapaikanhakijaa ja määrän pelätään kasvavan entisestään. Tähän saakka Turkin ja EU:n solmima sopimus on rajoittanut siirtolaisten liikkumista Eurooppaan, kun Turkki on sitoutunut huolehtimaan maahan tulleista turvapaikanhakijoista omien rajojensa sisäpuolella EU:lta saatavaa taloudellista tukea vastaan.
– Vuoden 2015 pakolaiskriisin virheitä ei tule toistaa Suomessa uuden mahdollisen siirtolaiskriisin koittaessa. Toisin kuin Suomi, tuolloin sekä Ruotsi että Tanska ottivat käyttöön rajatarkastuksia. Suomella tulisi vihdoin olla valmius ja tahto vastaaville toimille, jos uusi kriisi syntyy. Lisäksi Dublin-sopimuksen periaatetta tulee noudattaa. Vain yksi EU-maa voi olla vastuussa kustakin turvapaikanhakijasta, eikä turvapaikkashoppailua tällä kertaa tule mahdollistaa. Turvallisen länsinaapurin kautta Suomeen tulevat turvapaikanhakijat tulee käännyttää rajalla. Onko hallitus tähän valmis? Tynkkynen kysyy.
Vuoden 2015 siirtolaiskriisin aikana Suomeen saapui ennätysmäärä turvapaikanhakijoita, yhteensä yli 32 000 henkilöä. Käännytysten sijaan länsirajan yli tulleisiin suuriin turvapaikanhakijoiden määriin vastattiin perustamalla Tornioon järjestelykeskus ja uutiset vastaanottavasta Suomesta levisivät Lähi-idässä. Suuri turvapaikanhakijoiden määrä aiheutti maahanmuuttovirastossa pitkään kestäneen ruuhkan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- 2015 rajatarkastukset Turvalliset maat Tanska Turvapaikanhakijat Turkki Sebastian Tynkkynen Suomi Ruotsi perussuomalaiset hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra: Sinisilmäisyyden on pakko loppua – vihreiden linja on vastuuton

Kaaos Syyrian Idlibissä kasvaa – Euroopassa syytä olla varuillaan

Ronkainen Erdoganin uhkauksesta lähettää pakolaiset Eurooppaan: ”Suomella pahin mahdollinen hallitus, pahimpaan mahdolliseen aikaan”

Immonen: Turvapaikanhakijoiden uusintahakemus- ja valituskierre kielteisistä päätöksistä katkaistava

Hallintovaliokunnan perussuomalaisilta kova lista haitallisen maahanmuuton kitkemiseksi: ”Kaikki muut puolueet vihervasemmiston linjalla.”

Turkki kiristää Natoa: Joko sotilaallista tukea tai pakolaisille portit auki Eurooppaan

Halla-aho: Kreikka ja Bulgaria vetävät piikkilankaa Turkin-rajalleen – ”Suomi valmistautuu parantamalla tulijoiden oikeusturvaa ja ihmisoikeusjuristit hierovat käsiään”

EU tukee Kreikan tiukennuksia rajavalvontaan – Turkki yrittää masinoida uutta pakolaiskriisiä

Junnila: Rajavalvontaa ja kriisinhallintaa Kreikan ”helvetin porteille”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.