Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen on jättänyt eduskunnassa tänään kirjallisen kysymyksen hallituksen mahdollisista toimista, mikäli Turkin päätös avata EU:n vastainen raja eskaloituu uudeksi siirtolaiskriisiksi, kuten on ennakoitu.

– Jo ensitiedot Turkista kertovat, että satojen siirtolaisten joukko on lähtenyt kohti Eurooppaa Turkin päätöksen seurauksena. Tämä on todennäköisesti kuitenkin vasta alkusoittoa, joten on varauduttava siihen, että suuret siirtolaisjoukot lähtevät tulemaan kohti Eurooppaa tämän päätöksen seurauksena ja hallitsemattoman maahanmuuton lieveilmiöt ihmiskaupasta terrorismiin kääntyvät taas nousuun, Sebastian Tynkkynen varoittaa.

Suomen aloitettava rajatarkastukset

Turkissa arvioidaan olevan tällä hetkellä noin 3,6 miljoonaa Syyriasta tullutta turvapaikanhakijaa ja määrän pelätään kasvavan entisestään. Tähän saakka Turkin ja EU:n solmima sopimus on rajoittanut siirtolaisten liikkumista Eurooppaan, kun Turkki on sitoutunut huolehtimaan maahan tulleista turvapaikanhakijoista omien rajojensa sisäpuolella EU:lta saatavaa taloudellista tukea vastaan.

– Vuoden 2015 pakolaiskriisin virheitä ei tule toistaa Suomessa uuden mahdollisen siirtolaiskriisin koittaessa. Toisin kuin Suomi, tuolloin sekä Ruotsi että Tanska ottivat käyttöön rajatarkastuksia. Suomella tulisi vihdoin olla valmius ja tahto vastaaville toimille, jos uusi kriisi syntyy. Lisäksi Dublin-sopimuksen periaatetta tulee noudattaa. Vain yksi EU-maa voi olla vastuussa kustakin turvapaikanhakijasta, eikä turvapaikkashoppailua tällä kertaa tule mahdollistaa. Turvallisen länsinaapurin kautta Suomeen tulevat turvapaikanhakijat tulee käännyttää rajalla. Onko hallitus tähän valmis? Tynkkynen kysyy.

Vuoden 2015 siirtolaiskriisin aikana Suomeen saapui ennätysmäärä turvapaikanhakijoita, yhteensä yli 32 000 henkilöä. Käännytysten sijaan länsirajan yli tulleisiin suuriin turvapaikanhakijoiden määriin vastattiin perustamalla Tornioon järjestelykeskus ja uutiset vastaanottavasta Suomesta levisivät Lähi-idässä. Suuri turvapaikanhakijoiden määrä aiheutti maahanmuuttovirastossa pitkään kestäneen ruuhkan.

SUOMEN UUTISET