Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kertoi tukevansa Kreikan rajavalvonnan tehostamistoimia. Kreikka ei aio vastaanottaa uusia turvapaikkahakemuksia ainakaan kuukauteen. Kreikan ja Turkin rajalla on YK:n arvion mukaan noin 13 000 Eurooppaan haluavaa ihmistä.

Charles Michel ilmoitti tuestaan yhteisöpalvelu Twitterissä. Hän aikoo vierailla Kreikassa yhdessä Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakisin kanssa.

Kreikan viranomaiset kertovat estäneensä lauantai- ja sunnuntaiaamun välisenä aikana 10 000 laitonta rajanylitysyritystä. Sunnuntai-iltapäivään mennessä 5 500 yritystä. Kreikan hallinto on lähettänyt raja-alueella oleviin ulkomaisiin puhelimiin tekstiviestejä, joissa kerrotaan rajan olevan kiinni.

Ylen toimittajat kertovat nähneensä tiukasti vartioidun Kreikan ja Turkin välisen maarajan vuotaneen satunnaisesti. Ylen mukaan yksittäisiä siirtolaisia on ylittänyt rajan Kreikan puolelle.

Turkki auttaa laittomia rajanylityksiä

Turkki on lähettänyt uutistoimisto AP:n mukaan Eurooppaan tähyäviä ihmisiä linja-autoilla, takseilla ja henkilöautoilla. Valtaosa siirretyistä ihmisistä on afgaaneja. He kertovat toivovansa päästä rajan yli unioniin ja viime kädessä Saksaan.

Kreikkalaisviranomaiset kertovat, että Turkin sotilaat ovat käyttäneet leikkureita piikkilanka-aitaan.

Turkin ja Kreikan tiedot rajalta ovat ristiriitaisia. Turkin mukaan yli 76 000 ihmistä olisi päässyt rajaseudulta Kreikan puolelle. Kreikka syyttää Turkkia väärän tiedon levittämisestä.

Turkin toimet tähtäävät ilmeisen selkeästi uuden siirtolaiskriisin synnyttämiseen. Turkki voisi tällöin painostaa EU:ta lisämyönnytyksiin. EU:n ja Turkin vuonna 2016 solmitun sopimuksen mukaan EU avustaa Turkkia pakolaiskriisin vuoksi kuudella miljardilla eurolla. Turkki pyrkii sopimuksen mukaan estämään luvattomat rajanylitykset.

Sopimus on viranomaistietojen valossa rauennut.

Frontex auttaa Kreikkaa

EU:n rajavalvontavirasto Frontex kertoo lähettävänsä kalustoa ja miehistöä avustaakseen Kreikkaa rajavalvonnassa. Frontexin tiedottaja ei osannut vielä kertoa henkilöstön määrää. Frontex tarkkailee tilannetta myös Turkin ja Bulgarian rajalla.

Kreikan rajavalvonnan haasteena on merivalvonta. Sunnuntaiaamuna neljän tunnin sisällä kreikkalaissaarille rantautui 400 siirtolaista, kreikkalaislehti Kathimerini uutisoi. Lehden mukaan Turkin rannikkovartiosto ei pysäyttänyt veneitä.

Kreikka on kertonut laittomien rajanylitysten johtavan syytteisiin.

Henri Alakylä