Saksan entisen liittokanslerin kukkaro varastettiin hänen käydessään ruokakaupassa. Onko avoimien rajojen politiikka muuttanut Saksan paikaksi, jossa eläkeläismummo ei välty varkaan uhriksi joutumiselta, vaikka hänellä olisi ikioma henkivartija mukanaan?

Äskettäin vallastaan luopunut ex-liittokansleri Angela Merkel joutui taskuvarkaan uhriksi viime viikolla käydessään ruokakaupassa Berliinissä. Hänen rahapussinsa varastettiin käsilaukusta, jonka hän oli laittanut ostoskärryihinsä.

Edes henkivartijan läsnäolo ei estänyt röyhkeän varkaan tekoa. Berliinin poliisi vahvistaa, että ex-liittokansleri kävi tekemästä asiasta rikosilmoituksen läheisellä poliisiasemalla.

Merkel tunnetaan siitä, että hän on koronakriisin aikanakin käynyt tekemässä ostoksensa itse. Välillä ostoskärryissä on ollut muutama viinipullokin, mistä media on yrittänyt nostaa kohua.

Armeijan alasajo ja Venäjä-riippuvuus

Joulukuussa liittokanslerin tehtävästä ja kristillisdemokraattisen puolueen (CDU) puheenjohtajuudesta luopuneen Merkelin poliittinen perintö on nyt Saksassa puheenaiheena. Etenkin armeijan alasajo ja energiariippuvuus Venäjästä nähdään Merkelin ”saavutuksina”.

Venäjän aloittama sota Ukrainassa on käynnistänyt tilinteon Merkelin hallituksen laiminlyönneistä puolustusvoimien kehittämisessä sekä riippuvuuden kasvattamisesta venäläisestä maakaasusta, kirjoittaa toimittaja Pertti Rönkkö.

Ei kadu avoimien ovien politiikkaa

Ehkä kaikkein kiistanalaisin Merkelin toimista oli Lähi-idän siirtolaisten toivottaminen tervetulleiksi Saksaan vuonna 2015. Samalla Merkel tuli avanneeksi siirtolaistulvalle reitin muihinkin maihin kuten Suomeen.

Merkel ei kuitenkaan kadu tekojaan. Äskettäin julkaistussa dokumenttifilmissä hän vetoaa siihen, että Saksan perustuslain ensimmäinen lause määrittelee ihmisarvon loukkaamattomaksi. Ja tämä kattaa Merkelin mukaan muutkin ihmiset kuin saksalaiset.

Merkel kokee, että hän ei ollut siirtolaiskriisin aikana yksin humaanissa asenteessaan tulijoita kohtaan. Hänen mukaansa monet saksalaiset toivottivat turvapaikanhakijat tervetulleiksi.

Vuoden 2015 siirtolaisvirrat ovat kuitenkin osaltaan olleet muuttamassa Saksaa turvattomammaksi paikaksi, jossa 67-vuotias eläkeläismummo ei välttämättä säästy varkaan uhriksi joutumiselta, vaikka hänellä olisi ikioma henkivartija mukanaan.

SUOMEN UUTISET