VTT Heikki Koskenkylä arvioi Saksan energiavalintojen seurauksia Ukrainan sodan eskaloituessa. Ydinvoimasta luopuminen voi käydä maalle erittäin kalliiksi.

Saksan hallitus on keskeyttänyt Nord Stream 2 maakaasuputken käyttöönoton valmistelun. Tämän seurauksena Saksan energiatilanne pahenee olennaisesti, koska tänä vuonna suljetaan viimeiset vielä käytössä olevat ydinvoimalat. Saksa on ajautumassa vakavaan energiakriisiin ja energian hinnan ennustetaan nousevan huomattavasti. Sähkön hinta on jo nyt EU:n korkein. Inflaatio kiihtyy edelleen, mikä on Saksassa suuri ongelma.

Nord Stream 2 maakaasuputken käyttöönoton keskeyttämisestä vastaa talousministeriö, jossa ministerinä on vihreiden Robert Habeck. Kyse on maakaasun käyttöönoton lupaprosessin pysäyttämisestä. Vihreät ovat koko ajan vastustaneet uuden maakaasuputken käyttöönottoa. Putket, joita on kaksi, kulkevat Itämeren alla. Saksaan on tuotu jo pitkään Venäjältä maakaasua Ukrainan läpi kulkevissa putkissa.

Angela Merkelin hallitus päätti vuonna 2011 lopettaa ydinvoiman käytön Japanin Fukushiman onnettomuuden jälkeen. Merkel runnoi päätöksen läpi. Ainoastaan vihreät kannattivat alun perin päätöstä.

Saksan energiahuolto on voimakkaasti riippuvainen maakaasun tuonnista Venäjältä. Viime vuonna Saksa toi 55 prosenttia käyttämästään maakaasusta Venäjältä, 30 prosenttia Norjasta ja 13 prosenttia Hollannista. Viimeiset kolme käytössä olevaa ydinvoimalaa suljetaan tänä vuonna. Liittokansleri Angela Merkelin hallitus päätti vuonna 2011 lopettaa ydinvoiman käytön Japanin Fukushiman onnettomuuden jälkeen. Merkel runnoi päätöksen läpi. Ainoastaan vihreät kannattivat alun perin päätöstä. Saksan energia-ala varoitti päätöksen seurauksista jo tuolloin.

Saksan uuden hallituksen ohjelman mukaan kivihiilen käytöstä luovutaan jo vuoteen 2030 mennessä. Vihreiden mukaan päätös on sitova. Kahden muun hallituspuolueen SPD ja FDP mukaan päätös on ehdollinen. Niiden mukaan energiahuolto ei saa vaarantua, jolloin kivihiilestä luopumista voitaisiin lykätä. Vihreät haluaisivat lisätä valtavasti tuulivoiman käyttöä. Jo nyt tuulivoimalla tuotetaan viidennes Saksan sähkön kulutuksesta. Tuulivoiman lisärakentaminen on kuitenkin vähentynyt. Kansalaiset vastustavat tuulivoiman lisärakentamista. Voimaloita ei haluta lähelle asuinalueita. Uusista voimaloista on tehty valituksia kaikilla hallinnon tasoilla – liittovaltion, osavaltioiden ja kuntien tasoilla.

Maakaasun tuonnissa Venäjältä ei nähty mitään riskejä.

Saksassa on nyt alettu suunnitella nestekaasun tuonnin lisäämistä Yhdysvalloista. Tätäkin vihreät vastustavat. Talousministeri Robert Habeck onkin vaikeassa tilanteessa. Hänen ministeriötä syytetään aivan liian myönteisestä asenteesta maakaasun tuontiin Venäjältä. Suuren koalition, CDU/CSU ja SPD, hallituksessa vuonna 2020 talousministeriössä suunniteltiin huomattavaa maakaasun tuonnin lisäämistä Venäjältä, koska ydinvoiman käytön loppuminen alkoi lähestyä. Tuolloin uskottiin, että Nord Stream 2 maakaasuputket saadaan nopeasti käyttöön. Maakaasun tuonnissa Venäjältä ei nähty mitään riskejä.

Saksan kuuluisa energiakäännös eli Energiewende on suurissa ongelmissa. Jos maakaasun tuonti Venäjältä loppuu tai vähenee merkittävästi, ajautuu Saksan energiatalous vakavaan kriisiin. Energian hinta nousisi edelleen. Inflaatio voisi kiihtyä jopa yli viiden prosentin tasolle. Päätös ydinvoiman käytön lopettamisesta oli Merkelin pitkän liittokaslerikauden pahin virhe. Tätä virhettä Merkel ei ole koskaan myöntänyt. Jos maakaasun tuonti Venäjältä vaikeutuu, Saksassa joudutaan siirtämään kivihiilen käytön lopettamista pitkälle vuoden 2030 jälkeen. Tällöin Saksaan saattaa iskeä vakava hallituskriisi ja vihreät luultavasti lähtevät hallituksesta. Ehkä silloin palataan jälleen suureen koalitioon täydennettynä vapailla demokraateilla FDP:llä. Hallitus kokoonpanolla CDU/CSU, SPD ja FDP joutuu sitten rakentamaan uuden linjan Saksan energiapolitiikalle.

HEIKKI KOSKENKYLÄ