Saksan perustuslakituomioistuin on tuomiossaan todennut, että ex-liittokansleri Merkel rikkoi Vaihtoehto Saksalle -puolueen poliittisia oikeuksia. Perustuslakituomioistuimen mukaan ministereiden ja liittokanslerin on esiinnyttävä virassaan puolueettomina.

Saksan perustuslakituomioistuin on tuomiossaan todennut, että entinen liittokansleri Angela Merkel rikkoi Vaihtoehto Saksalle (Afd) -puolueen poliittisia oikeuksia vuonna 2020 paikallisvaaleihin liittyen medialle antamassaan lausunnossa, kertoo Deutsche Welle.

Suomen Uutiset kertoi Merkelin sekoilusta heti tuoreeltaan. Kyse oli siitä, että Thüringenin osavaltion pääministeriä valittaessa Merkelin mielestä ”väärä” ehdokas voitti, koska AfD-puolue asettui kannattamaan häntä. Liberaali ehdokas tuli siis valituksi ”äärioikeiston” äänillä.

Merkel vaati vaalien uusimista

Tuolloin vielä liittokanslerina toiminut Merkel oli virkamatkalla Etelä-Afrikassa, jossa hän antoi toimittajille lausunnon, jonka mukaan vaalien tulos oli ”huono päivä demokratialle” ja että vaalit tulisi uusia. Afd piti lausuntoa suorana hyökkäyksenä puoluettaan kohtaan ja haastoi Merkelin oikeuteen.

Thüringenin osavaltion pääministerin suhteen Merkel sai tahtonsa läpi, sillä valituksi tullut liberaali ehdokas erosi muutaman päivän jälkeen ja hänen tilalleen valittiin vasemmiston ehdokas. Oikeudenkäynnissä Merkelille kävi kuitenkin huonommin.

– Koska lausunto sisältää negatiivisia luonnehdintoja AfD:stä yksipuolisella ja puolueellisella tavalla, se rikkoo puolueen oikeutta yhdenvertaiseen poliittiseen kilpailuun, sanoo perustuslakituomioistuimen varapuheenjohtaja Doris König.

Ministereiden ja liittokanslerin toimittava neutraalisti

Perustuslakituomioistuimen mukaan niin ministereiden kuin liittokanslerinkin tulee pysyä neutraaleina antaessaan julkisia lausuntoja eri puolueita koskien. Omissa vaalikampanjoissaan ministerit voivat kritisoida muita puolueita, mutta virkatoimissaan heidän on esiinnyttävä neutraaleina.

AfD on aiemmin voittanut vastaavanlaisen kanteen Merkelin hallituksen entistä sisäministeriä vastaan. Horst Seehofer oli julkaissut ministeriönsä nettisivuilla kilpailevaa puoluetta kritisoivia lausuntoja.

Käytännössä Merkelin saamalla langettavalla tuomiolla on vain periaatteellinen merkitys, sillä siihen ei liity mitään rangaistusseuraamuksia. Angela Merkel jäi eläkkeelle viime joulukuussa.

SUOMEN UUTISET