

LEHTIKUVA
Perustuslakituomioistuin: Merkel rikkoi AfD:n poliittisia oikeuksia
Saksan perustuslakituomioistuin on tuomiossaan todennut, että ex-liittokansleri Merkel rikkoi Vaihtoehto Saksalle -puolueen poliittisia oikeuksia. Perustuslakituomioistuimen mukaan ministereiden ja liittokanslerin on esiinnyttävä virassaan puolueettomina.
Saksan perustuslakituomioistuin on tuomiossaan todennut, että entinen liittokansleri Angela Merkel rikkoi Vaihtoehto Saksalle (Afd) -puolueen poliittisia oikeuksia vuonna 2020 paikallisvaaleihin liittyen medialle antamassaan lausunnossa, kertoo Deutsche Welle.
Suomen Uutiset kertoi Merkelin sekoilusta heti tuoreeltaan. Kyse oli siitä, että Thüringenin osavaltion pääministeriä valittaessa Merkelin mielestä ”väärä” ehdokas voitti, koska AfD-puolue asettui kannattamaan häntä. Liberaali ehdokas tuli siis valituksi ”äärioikeiston” äänillä.
Merkel vaati vaalien uusimista
Tuolloin vielä liittokanslerina toiminut Merkel oli virkamatkalla Etelä-Afrikassa, jossa hän antoi toimittajille lausunnon, jonka mukaan vaalien tulos oli ”huono päivä demokratialle” ja että vaalit tulisi uusia. Afd piti lausuntoa suorana hyökkäyksenä puoluettaan kohtaan ja haastoi Merkelin oikeuteen.
Thüringenin osavaltion pääministerin suhteen Merkel sai tahtonsa läpi, sillä valituksi tullut liberaali ehdokas erosi muutaman päivän jälkeen ja hänen tilalleen valittiin vasemmiston ehdokas. Oikeudenkäynnissä Merkelille kävi kuitenkin huonommin.
– Koska lausunto sisältää negatiivisia luonnehdintoja AfD:stä yksipuolisella ja puolueellisella tavalla, se rikkoo puolueen oikeutta yhdenvertaiseen poliittiseen kilpailuun, sanoo perustuslakituomioistuimen varapuheenjohtaja Doris König.
Ministereiden ja liittokanslerin toimittava neutraalisti
Perustuslakituomioistuimen mukaan niin ministereiden kuin liittokanslerinkin tulee pysyä neutraaleina antaessaan julkisia lausuntoja eri puolueita koskien. Omissa vaalikampanjoissaan ministerit voivat kritisoida muita puolueita, mutta virkatoimissaan heidän on esiinnyttävä neutraaleina.
AfD on aiemmin voittanut vastaavanlaisen kanteen Merkelin hallituksen entistä sisäministeriä vastaan. Horst Seehofer oli julkaissut ministeriönsä nettisivuilla kilpailevaa puoluetta kritisoivia lausuntoja.
Käytännössä Merkelin saamalla langettavalla tuomiolla on vain periaatteellinen merkitys, sillä siihen ei liity mitään rangaistusseuraamuksia. Angela Merkel jäi eläkkeelle viime joulukuussa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Doris König perustuslakituomioistun Thüringen Vaihtoehto Saksalle Syrjintä Horst Seehofer Angela Merkel AfD Saksa
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Angela Merkelin rahapussi varastettiin ruokakaupassa – ex-liittokanslerin poliittinen perintö puhuttaa Saksassa

Ex-liittokansleri menettää osan erioikeuksistaan Venäjä-kytkösten takia – demari-Schröder saattaa joutua jopa EU:n pakotelistalle

Liittopäivävaaleissa rökäletappion kärsinyt CDU valitsee seuraavan puheenjohtajansa perussuomalaisten tavoin suoralla jäsenäänestyksellä

Saksan uusi sisäministeri haluaa Eurooppaan lisää turvapaikanhakijoita ja taakanjakoa

Saksalaisdemari: ”Aika on kypsä Vaihtoehto Saksalle -puolueen kieltämiselle”
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.