Saksan sosialidemokraattinen sisäministeri yrittää kehittää ”vastaanottohalukkaiden maiden liittoa”, jotta EU pystyisi ottamaan vastaan yhä enemmän turvapaikanhakijoita. Muut jäsenmaat voisivat osallistua taakanjakoon muilla keinoin. Kyseessä on yritys herätellä henkiin EU:n jumittunutta hanketta yhteisestä turvapaikkapolitiikasta.

Saksan tuoreen hallituksen sisäministeri Nancy Faeser (sdp) tapasi perjantaina Berliinissä EU:n sisäasioista vastaavan komissaarin Ylva Johannsonin, joka tulee Ruotsin sosialidemokraattisesta puolueesta. Faeser on ensimmäinen Saksan liittovaltion sisäministerin tehtävään nimitetty nainen. Joulukuussa Angela Merkelin jälkeen liittokansleriksi valitun Olaf Scholzin (sdp) hallituksessa ovat mukana sosialidemokraatit, vihreät ja liberaali FDP.

Vahvojen demarinaisten tapaamisen tavoitteena oli potkia liikkeelle EU:n yhteistä turvapaikkapolitiikkaa, joka on ollut jumissa jo vuosia, kertoo Bild-lehti. Koska itäisemmät EU-maat ovat erittäin haluttomia ottamaan vastaan turvapaikanhakijoita, Saksan sisäministeri Faeser haluaa luoda ”vastaanottohalukkaiden maiden liiton” saadakseen vauhtia turvapaikanhakijoiden vastaanottoon.

Haluttomat maksakoon rahalla

Vastaanottohalukkaat maat – kuten Saksa – ottaisivat vastaan entistä enemmän turvapaikanhakijoita. Muut maat puolestaan osallistuisivat turvapaikanhakijoista aiheutuvan taakan jakamiseen rahalla maksamalla, eli ostaisivat itsensä vapaaksi turvapaikanhakijoiden ottamisesta.

Faeser ei osannut vielä tässä vaiheessa ennustaa, kuinka moni EU-maa ilmoittautuisi halukkaaksi vastaanottamaan lisää turvapaikanhakijoita, mutta hän sanoo haluavansa luoda ”uutta henkeä” pakolaiskysymyksessä ja lisätä laillista siirtolaisuutta. Merkur-lehden mukaan Faeser on jo alustavasti keskustellut aiheesta Ranskan ja Italian kanssa.

Oppositio vastustaa: ”Tuhoaisi Euroopan”

Nyt oppositioon joutuneiden kristillisdemokraattien edustajat ovat tyrmänneet uuden sisäministerin haaveet täysin. Heidän mielestään Saksan ei pidä pyrkiä houkuttelemaan lisää tulijoita.

– Saksan sisäministerin tärkeimmän prioriteetin tulisi olla selkeiden stop-signaalien näyttäminen eikä kutsukorttien lähettäminen, sanoo CDU:n kansanedustaja Christoph de Vries. Saksa on jo vuosien ajan kantanut suurinta humanitaarisen maahanmuuton taakkaa Euroopassa.

– Tämä tuhoaisi Euroopan pitkässä juoksussa, ennustaa meppi Christian Doleschal (CSU).

– Suurin osa Eurooppaan tulijoista ei ole oikeutettuja turvapaikkaan. Se ei kertakaikkiaan toimi, että Saksa päättää, että nyt EU:n on otettava vastaan enemmän tulijoita ja muiden maiden on maksettava siitä.

Saksaan tuli vuonna 2021 yli 190 000 turvapaikanhakijaa. Luku on korkein vuoden 2017 jälkeen.

SUOMEN UUTISET