Demareita edustava Saksan entinen liittokansleri Schröder on menettänyt osan erityisoikeuksistaan. Hän saattaa jopa joutua EU:n pakotelistalle, koska hänellä on kytköksiä Putinin kaasuputkiyhtiöihin. Suomessa Putinin kaasuputkia lobanneet demarit ovat saaneet olla kaikessa rauhassa.

Saksan liittopäivien talousvaliokunta on poistanut ex-liittokansleri Gerhard Schröderin oikeuden valtion kustantamaan toimistoon henkilökuntineen, kertoo Spiegel-lehti. Viime vuonna Schröderin toimiston henkilökunta- ja matkakulut olivat 419 000 euroa. Summaan ei ole laskettu toimistotilan vuokraa eikä irtaimistosta ja välineistöstä aiheutuneita kuluja.

Henkilökunta erosi jo protestiksi

Ex-liittokansleri Gerhard Schröder saa vielä pitää eläkkeensä ja henkivartijansa, vaikka myös eläkkeen peruuttamista on vaadittu. Schröderin nelihenkisen toimiston henkilökunta erosi jo useita viikkoja sitten protestiksi Venäjän hyökkäykselle Ukrainaan, joten heihin tämä lopettamispäätös ei enää vaikuta.

Päätöksessä ei suoraan sanottu, että Schröderin toimistoetu poistetaan hänen kyseenalaisten Venäjä-kytköstensä takia, mutta se on itsestään selvää. Jopa Schröderin oma puolue SPD on vaatinut häntä eroamaan kaikista luottamustehtävistään venäläisissä energiayhtiöissä, mutta Gerhard Schröder ei ole tähän suostunut.

Toimisto-oikeuden peruuttaminen saattaa vaikuttaa myös ex-liittokansleri Angela Merkeliin, jolle myönnettiin yhdeksän hengen toimistohenkilökunta jopa 10 000 euron kuukausipalkoilla.

EU-parlamentti haluaa Schröderille sanktioita

EU-parlamentti on äänestänyt selvällä enemmistöllä sen puolesta, että Schröder tulisi laittaa EU:n pakotelistalle venäläisten politiikkojen ja oligarkkien seuraan. Pakotteiden piiriin halutaan myös ”venäläisten suuryhtiöiden hallitusten eurooppalaiset jäsenet ja poliitikot, jotka saavat yhä rahaa Venäjältä”.

Lopullisen päätöksen asiasta tekevät EU-komission presidentti Ursula von der Leyen ja ulkoasiain edustaja Josep Borrell. Jos Schröder laitetaan pakotelistalle, hänen varansa EU:n alueella voitaisiin jäädyttää.

Sulki ydinvoimalat ja lobbasi kaasuputkea

Suomen Uutiset kertoi jo pari kuukautta sitten, miten saksalaiset toivovat kaikkea pahaa Putinin kaasuputkikonsultille. Schröderille vaadittiin potkuja demaripuolueesta ja eläkkeen leikkaamista.

Toimiessaan Saksan liittokanslerina vuodesta 1998 vuoteen 2005 Schröder päätti vihreiden tuella sulkea kaikki Saksan ydinvoimalat vaiheittain vuoteen 2021 mennessä. Tuolloin Saksassa oli 19 ydinreaktoria, jotka tuottivat kolmanneksen maan sähköstä.

Schröder pyrki liittokanslerina ollessaan kaikin tavoin edistämään Nord Stream -kaasuputkea, joka tuo kaasua Saksaan suoraan Venäjältä Itämeren alitse. Juuri ennen eroaan liittokanslerin tehtävästä Schröder allekirjoitti Nord Stream -projektia koskevan sopimuksen. Vain muutamia viikkoja myöhemmin hän siirtyi Nord Stream -osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajaksi valvomaan projektin toteuttamista.

Myös Suomessa johtavat demaripoliitikot ovat edistäneet Putinin kaasuputkihankkeita. Entinen pääministeri Paavo Lipponen ja demareiden nykyinen puoluesihteeri Antton Rönnholm ovat tahkonneet rahaa kaasuputkikonsultteina. Heille ei toistaiseksi ole vaadittu mitään sanktioita.

SUOMEN UUTISET