Kuten Suomessakin, Saksassa demarit ovat toimineet innokkaimpina Putinin kaasuputkikonsultteina. Demarivetoinen Mecklenburg-Etu-Pommerin osavaltio perusti ”ilmastosäätiön”, jonka todellinen tarkoitus oli kiertää Yhdysvaltain asettamat talouspakotteet Nord Stream 2 -kaasuputkea kohtaan. Venäjän omistama kaasuputkiyhtiö lahjoitti säätiölle 20 miljoonan euron alkupääoman.

Vielä jokin aika sitten Manuela Schwesig, 47, oli Saksan sosialidemokraattien suuri tulevaisuudenlupaus, jonka ennusteltiin nousevan eräänä päivänä jopa liittokansleriksi. Nyt hän on tahriintunut pahasti Welt-lehden julkaistua viranomaisasiakirjoja, jotka paljastavat hänen olleen perustamassa ”ilmastosäätiötä”, jonka todellinen tarkoitus oli Nord Stream 2 -kaasuputkeen kohdistuneiden pakotteiden kiertäminen.

DDR:ssä varttunut Schwesig valittiin Saksan koillisnurkassa sijaitsevan Mecklenburg-Etu-Pommerin osavaltion pääministeriksi vuonna 2017. Hän oli ensimmäinen nainen tässä virassa. Venäjältä tulevat Nord Stream -kaasuputket rantautuvat Saksaan Mecklenburg-Etu-Pommerissa, joten putkilla on osavaltiolle suuri taloudellinen merkitys.

”Ilmaston ja ympäristön suojelusäätiö”

Osavaltiopääministeri Manuela Schwesig oli keskeisessä roolissa, kun Mecklenburg-Etu-Pommeri perusti ”ilmaston ja ympäristön suojelusäätiön”, jonka johtoon valittiin tietenkin demari. Nord Stream 2 -yhtiö, joka on Gazpromin täysin omistama tytäryhtiö lahjoitti säätiölle 20 miljoonan euron alkupääoman ja lupasi lahjoittaa lisääkin.

Venäjällä on aiemminkin ollut tapana lahjoittaa rahaa erilaisille ympäristöaktivisteille edistääkseen venäläisen maakaasun menekkiä Euroopassa. Venäjän tavoitteena on ollut tällä tavoin heikentää lännen energiaomavaraisuutta.

Säätiön tavoitteena pakotteiden kiertäminen

Ilmastosäätiön todellinen tarkoitus oli ottaa hoidettavakseen kaasuputken rakentaminen loppuun asti. Se harjoitti siis liiketoimintaa, ei ympäristönsuojelua. Yhdysvaltain asettamat talouspakotteet Nord Stream 2 -kaasuputkea kohtaan eivät koskeneet ilmastosäätiötä, koska se oli osavaltion perustama. Päätavoitteena oli siis pakotteiden kiertäminen.

Säätiötä suunniteltaessa Schwesig tapasi useasti ex-liittokansleri Gerhard Schröderin (SDP), joka toimii nyt Nord Stream 2 -yhtiön hallituksen puheenjohtajana. Suomen Uutiset kertoi viime kuussa millaisia tuntemuksia Schröderin toiminta Vladimir Putinin kaasuputkikonsulttina on saksalaisissa herättänyt Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Schröderin lisäksi Manuela Schwesig tapasi myös Nord Stream 2 -yhtiön toimitusjohtaja Matthias Warnigin. Warnig, 66, on entinen Stasin agentti, joka ystävystyi Vladimir Putinin kanssa 1980-luvulla tämän toimiessa KGB:n upseerina Dresdenissä.

”Gazpromin haarakonttori”

Welt-lehden mukaan Manuela Schwesigin johtama osavaltiohallinto toimi suorastaan ”Gazpromin haarakonttorina”. Schwesigin nimi oli säätiön perustamispapereissa ja hän oli tekemässä rekrytointipäätöksiä. Säätiön palvelukseen valittiin Nord Stream 2 -yhtiön entisiä työntekijöitä.

Säätiön toimintaa tutkimaan on perustettu itsenäinen tutkintakomissio ja Schwesigiä on vaadittu eroamaan. Manuela Schwesig ei kuitenkaan aio erota ja ilmastosäätiön purkaminenkin näyttää vaikealta.

SUOMEN UUTISET