EU ja Yhdysvallat ovat asettaneet poikkeuksellisen kovat sanktiot Venäjälle. Ne haittaavat Venäjän talouskehitystä merkittävästi. Saksa on energiakriisissä. Sillä voi tulla pulaa energiasta. Maakaasun ja öljyn hinta on noussut edelleen. Saksan inflaatio on peräti viiden prosentin tasolla. Saksa tuo käyttämästään maakaasusta 50 prosenttia Venäjältä. Tuonnin loppuminen olisi katastrofi Saksalle.

Venäjä ei ole rajoittanut maakaasun vientiä EU-alueelle. Asiasta kertoo der Spiegel. Maakaasua tuodaan Ukrainan kautta kulkevissa putkissa. Tiistaina maakaasua tuli 109 miljoonaa kuutiometriä, joka oli vähän enemmän kuin maanantaina. Myös Nord Stream 1 -putkien kautta kasvoi kaasun tuonti 170 miljoonaan kuutiometriin päivässä. Maksut hoidetaan Gazpromin oman pankin Gazprombankin kautta. Tätä pankkia eivät talouspakotteet koske kuin vähäisessä määrin.

Vaikka maakaasun tuonti Venäjältä näyttää nyt sujuvan aiemmin sovitulla tavalla, Saksan hallitus on päättänyt lisätä nestemäisen maakaasun eli LNG:n tuontia Yhdysvalloista. Sitä varten tarvitaan kuitenkin varastotiloja, joiden rakentaminen vie aikaa. Saksassa on myös keskusteltu vielä toiminnassa olevien kolmen ydinvoimalan lopettamisen siirtämisestä. Se näyttää kuitenkin olevan hyvin hankalaa poliittisista ja juridisista syistä. Aiemmin on päätetty lopettaa ydinvoiman käyttö tämän vuoden aikana.

HEIKKI KOSKENKYLÄ